‘Lekker fietsen’ in regio Arnhem-Nijmegen

fietsknooppuntDe Stadsregio Arnhem-Nijmegen heeft samen met vijftien omringende gemeenten een zogenoemd fietsroutenetwerk ontwikkeld. Gisteren werd het net werk in Nijmegen feestelijk geopend, door GroenLinks-wethouder Jan van der Meer.

Langs 1.000 kilometer route over bestaande wegen en paden zijn in totaal 300 knooppunten gecreërd, locaties waarlangs je een route kunt uitstippelen. Onderweg verwijzen bordjes naar de knooppunten, die allemaal een eigen nummer hebben. „Via de on line routeplanner op www.lekker fietsen nl, kun je je eigen route plannen. De kaarten zijn gratis te downloaden. Je kan zelf punten opgeven of je kan een al bestaande route volgen. Het is hartstikke makkelijk”, vertelt Jurriaan de Mol, van het regionaal bureau voor toerisme KAN (RBT KAN).

Bij elk knooppunt staat een kaart van het hele fietsroutenetwerk, zo dat je ook op het laaste moment nog de route kan wijzigen. „Bij voorbeeld als je eerder naar huis wilt of juist nog even door wilt gaan”, aldus De Mol. Volgens de Nijmeegse wethouder Jan van der Meer, ook bestuurder van de stadsregio, liep deze regio zonder fietsnetwerk achter op andere provincies, zoals Brabant en Limburg. „ Het is in Belgisch Lim burg ontwikkeld. Door iemand die in de kolenmijnen werkte, waar ze ook dergelijke knooppun ten hanteren. Toen de mijnen slo ten ontwikkelde hij een fietsroute netwerk met genummerde pun ten. Via België werd dat systeem ook in Nederland, Noord- Brabant en Limburg ingevoerd. Eigenlijk liepen wij tot nu toe een een beet je achter”, vertelt Van der Meer.

Naast dat mensen zelf een route kunnen uitstippelen, zijn er ook themaroutes ontwikkeld. Zoals een wijnroute door Groesbeek, en een plattelandsroute door Wijchen. De Mol: „We hebben er nu zes ontwikkeld en er zijn nog zes themaroutes in de maak.” RBT KAN, die de website lekker­fietsen. nl beheert, heeft ook fiets café’s, fietscampings en fietshotels langs de routes verzameld.

In totaal kunnen mensen bij 30 fietsvriendelijke café’s terecht die naast een vers kopje koffie ook een bandenplakset en een fiets pomp hebben. De aanwezigheid van plak- en pompmateriaal geldt ook voor de aangesloten campings en hotels. De Mol: „ Op de camping zijn zelfs lichtgewicht tenten te huur, voor mensen die niet op overnachten hadden gerekend.”

Volgens gedeputeerde van de provincie Gelderland Annelies van der Kolk is de route van belang voor de regionale economie. „ Je trekt zo mensen naar je toe, ook van buiten de provincie.” Het fietsnetwerk van Arnhem-Nijmegen sluit naadloos aan op de netwerken van omliggende gebie­den zoals de Veluwe en Rivieren land. De Mol: „Na de zomer sluit het ook aan op Duitsland, bijvoor beeld Kranenburg en Emmerich.”

Bron: De Gelderlander