35 kilo honing geoogst op dak stadhuis

BijenDe imkers van IrisZorg hebben 35 kilo honing geoogst op het dak van het stadhuis. Sinds mei staan hier vier bijenkasten van het project Stadsbijen. De opbrengst is nog niet genoeg voor de verkoop, maar als de bijen de winter goed doorstaan is er volgend jaar waarschijnlijk meer honing.

Speciaal aan het project van de stadsbijen is dat de dieren verzorgd worden door cliƫnten van IrisZorg (organisatie voor maatschappelijke opvang en verslavingszorg). Het project is een unieke vorm van dagbesteding en bevalt de cliƫnten goed. Doordat zij telkens weer door het gemeentehuis lopen en ook toegang hebben tot het dak, wat lang niet elke burger kan zeggen, voelen zij zich gewaardeerd. Daarnaast ervaren zij het als zeer waardevol dat zij begroet worden door de ambtenaren en met respect worden behandeld.

Overwinteren
De honing is afkomstig vanuit een groot gebied. Bijen vliegen tot enkele kilometers van de kast weg om voedsel te zoeken. Vanaf het gemeentehuis zijn het Valkhof, het Kronenburgerpark en de Ooijpolder goed bereikbaar. In de stad hebben bomen, plantenbakken en tuinen met diverse bloemen ze veel te bieden.
De bijen gaan nu de winterperiode in. Om de winter goed door te komen krijgen de bijen 12 kilo suikerwater per kast. Er groeit een nieuwe koningin in de kast die de oude koningin verjaagt. Deze vertrekt en neemt de helft van haar volk mee. De imker onderschept deze zwerm bijen voor ze uitvliegen en slaat ze op in een andere kast. Als het bijenvolk hier niet overleeft, mag de oude koningin weer terugkomen.

Stadsbijen-project
Bijen vormen een onmisbare schakel in de voedselketen. Zij zorgen voor de bestuiving van allerlei gewassen, bloemen en bomen en geven daarmee de eerste aanzet voor nieuw voedsel. Het gaat wereldwijd slecht met de bijen. De gemeenteraad nam daarom onlangs het initiatiefvoorstel ‘een bij hoort er bij’ aan. Het project Stadsbijen is gestart met vier bijenkasten op het stadhuis. Stadsbijen is een project van IrisZorg, GNMF (Gelderse Natuur en Milieu Federatie) en @IKerkvliet (ondernemer in duurzame projecten). Zij werken samen aan het verbeteren van de bijenstand, vooral in Gelderland. De gemeente faciliteert door het beschikbaar stellen van het dak van het stadhuis.