Blog: Er is geen planeet B.

planet-bGisteravond waren PvdA-raadslid Anneke Arzbach, klimaatambassadeur Yvonne Keijzers en ik aanwezig bij een bijeenkomst van de Global Greens. Groenen van over de hele wereld waren bijeen om te luisteren naar Groene leiders uit Australië, Canada, Brazilië en Europa. Goed om inspiratie op te doen. Zoals van José Bové uit Frankrijk, een voormalige boeren-actievoerder die tegenwoordig Europarlementariër is. Het motto: There is no planet B.

Overal in Kopenhagen word je geconfronteerd met de klimaattop van de VN. Op elk plein is er wel een expositie of een gote wereldbol te vinden. Op verschillende pleinen is een grote bol te vinden van een paar meter doorsnede, die zichtbaar maakt hoeveel een ton Co2 eigenlijk is. En dat is behoorlijk, zeker als je weet dat een gemiddeld Nederlands huishouden verantwoordelijk is voor 11 van die bollen Co2 per jaar. Maar het kan nog erger: Amerikanen en Australiers zijn per huishouden verantwoordelijk voor het dubbele.

optimistenDe sfeer gisteren bij de global greens was opperbest en strijdbaar. Het mooie van de groene politieke beweging is dat de groene partijen overal op de planeet dezelfde doelstellingen en maatregelen kennen. Dan gaat het over een andere energiepolitiek en over herverdeling van de welvaart tussen rijke en arme landen. Er is geen enkele politieke beweging die op mondiale schaal zo’n eenduidig verhaal kan laten horen. Go Greens!

Vandaag zullen de onderhandelingen weer beginnen. Ik hoop dat de politieke en publieke druk behoorlijk wordt opgevoerd vanuit de buitenring. Het is nu of nooit en er is geen planeet B.

Ik ga vandaag terug maar Anneke Arzbach en Yvonne Keijzers blijven hier de hele week. Zij zullen verslag doen van de gebeurtenissen. De klimaatambassadeur is via twitter te volgen. Kijk ook op www.onsgroenehert.nl