Blog: ombouw A325 en winkeliers

werkzaamhedenwegOmroep Gelderland meldt dat winkeliers boos zijn op de weekendafsluitingen van de A325. Komend weekend staat de eerste gepland. Jammer dat het juist nu de winkeliers zijn die mensen min of meer adviseren weg te blijven. Geen enkele reden voor;  de stad is gewoon goed bereikbaar.  

Bij de werkzaamheden om van de snelweg een stadssingel te maken hebben we te maken met verschillende belangen. Het bedrijfsleven, instellingen en ziekenhuizen willen niet dat tijdens werkdagen de weg wordt afgesloten. Bewoners willen liever niet dat er ’s nachts gewerkt wordt en winkeliers uit de binnenstad willen liever niet dat er in het weekend gewerkt wordt. Dat zijn tegenstrijdige belangen en daar hebben we als overheid een afweging in moeten maken.

Er wordt ’s avonds en ’s nachts gewerkt en er wordt overdag gewerkt maar de aannemer heeft ook maximaal 4 weekendafsluitingen nodig voor de grotere klussen. Tijdens deze weekendafsluitingen proberen we de stad zoveel mogelijk bereikbaar te houden. Zoals ook aankomend weekend. De stad is dan ook per auto goed bereikbaar. Omleidingsroutes leiden het verkeer via de A15 en A50 naar de stad of via de Griftdijk naar de stad.

Verder is er gratis treinvervoer vanaf de stations Elst en Lent en zijn de bussen vanaf de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard en terug gratis. Ook de winkelpendel van de Waalsprinter rijdt gewoon conform de dienstregeling. Dat scheelt ook nog eens behoorlijk wat parkeergeld. Mensen die gebruik maken van gratis OV maken bovendien kans op een prijsje via een kraslotenactie. De hoofdprijs is een ballonvaart boven de stad.

De eerste weekendafsluiting zal worden geëvalueerd en besproken met de ondernemersvertegenwoordigers van het MKB en Binnenstadmanagement en met de aannemer. We zullen dan kijken hoe we de tweede weekendafsluiting kunnen verbeteren.

De winkeliers kunnen wel veel kopzorgen blijven houden over de afsluitingen maar dat is op dit moment niet zo zinvol. Door voor radio en Tv te verklaren dat de stad onbereikbaar is op zaterdag, adviseren ze juist mensen om weg te blijven. Beter is het om het risico om te turnen in een kans. Door mensen op te roepen naar de stad te komen voor het geweldige winkelaanbod en de vele terrasjes die Nijmegen te bieden heeft. En massaal gebruik te maken van het gratis OV en kans te maken op een aardigheidje.