Blog: pergola-affaire opgelost

pergola1Een pergola op een muurtje van de gemeente heeft de afgelopen weken het nieuws gehaald. De bewoonster die deze pergola in de Muchterplaats had aangebracht moest deze vandaag van de gemeente verwijderd hebben op last van een dwangsom. Als loco-burgemeester heb ik vandaag besloten de pergola te laten staan. Het zag er eigenlijk best goed uit.

Bureau Toezicht heeft een paar weken geleden naar aanleiding van klachten geconstateerd dat de betrokken bewoonster ten onrechte een parkeerplaats had ingenomen en toegevoegd aan haar tuin. Er stonden onder andere fietsen en een konijnenhok, waardoor de parkeerplaats niet meer gebruikt kon worden. Bovendien constateerden de toezichthouders dat de pergola illegaal was aangebracht op een gemeentelijk muurtje; op openbaar terrein. Ze werd gesommeerd om alles weg te halen inclusief de pergola. Er is nog wel gekeken of de pergola kon worden gelegaliseerd, maar de regels stonden dat niet toe.

Omdat de zaak nog niet tot ieders tevredenheid was afgehandeld ben ik vandaag met iemand van Bureau Toezicht wezen kijken en heb ik gesproken met de bewoonster.  De pergola staat op zich niet in de weg en de planten zullen ervoor zorgen dat het geheel een groenere aankleding krijgt. Als de gemeente de pergola overneemt dat is dat ding legaal. Dat bood de bewoonster me aan en daar ben ik op ingegaan. Zo’n groene pergola past prima bij onze inzet om de binnenstad te vergroenen. Wel vind ik dat zij de pergola dient te onderhouden en transparant dient te houden zodat duidelijk zichtbaar is dat de parkeerplaats ook door andere bewoners gebruikt kan worden. Voor dat doel wordt een convenant opgesteld. Dat doen we wel vaker met geveltuinen, zoals ook in de Priemstraat. Op de parkeerplaats zelf brengen we een duidelijk zichtbare parkeertegel aan.

Blijft staan dat de mensen van Bureau Toezicht juist hebben gehandeld. Op basis van een klacht hebben ze ingegrepen. De parkeerplaats dient voor alle bewoners beschikbaar te blijven. Men mag niet zomaar publieke ruimte inpikken. Ook de pergola was illegaal aangebracht en nadat is gekeken of deze gelegaliseerd kon worden, wat niet volgens de regels kon, werd een dwangsom uitgeschreven. Legalisatie in de vorm van overname door de gemeente kan echter wel en daar heb ik vandaag als wethouder Groen voor gekozen. Eind goed al goed en kunnen we ons weer richten op iets belangrijkere zaken….