CO2-compensatiefonds voor regio Nijmegen

co2-neutraalBedrijven, gemeenten maar ook particulieren kunnen een certificaat kopen om hun CO ­ -uitstoot te compenseren. Dat geld gaat naar het Energiefonds re­gio Nijmegen dat net uit de start­blokken is gekomen. Het is een ini­tiatief van Het Groene Hert dat be­drijven, gemeenten en burgers met duurzame ambities onder­steunt. Met het geld uit het fonds worden duurzame projecten in de regio gefinancierd, zoals aanplan­ten van meer groen of projecten met zonnepanelen. De compensatie vindt uitsluitend plaats in de regio zelf, dat maakt het fonds bijzonder.

De eerste klanten zijn tien Marn- gemeenten, van West Maas en Waal tot Millingen aan de Rijn. Zij storten een jaarlijks bedrag van zo’n 32.500 euro in het Energie­fonds. Ook de gemeente Nijmegen neemt deel. Nijmegen gaat vanaf september de CO2-uitstoot compenseren van dienstreizen die bestuur en personeel met het vliegtuig maken. De gemeente stort tot en met 2015 jaarlijks 300 euro in het Energiefonds. Verder stort de gemeente Nijmegen eenmalig 20.000 euro in dit fonds, om te compenseren dat de doelstelling van het Nijmeegs Energie Convenant vorig jaar niet is gehaald.

Het Energiefonds heeft een onafhankelijk bestuur en Het Groene Hert verzorgt de uitvoering van het fonds. Het Energiefonds gaat met de compensatiebijdragen duurzame initiatieven in de regio (mede) mogelijk maken. Partijen die storten in het fonds kunnen ook zelf duurzame projecten voorstellen op het gebied van mobiliteit, bouwen, vergroening, wetenschap, onderwijs en educatie. Het stichtingsbestuur beoordeelt de projectvoorstellen. Belangrijk hierbij is het principe ‘additionaliteit’: projecten moeten financieel haalbaar worden gemaakt door de bijdrage van het fonds, en niet zonder bijdrage al haalbaar zijn.

Nijmegen wil uiteindelijk een klimaatneutrale organisatie worden. De gemeente verduurzaamt het vervoer in de eigen organisatie niet alleen door vliegreizen te compenseren: inmiddels rijden 40 gemeentelijke voertuigen op aard- en groengas en zijn er (elektrische) deelfietsen en -scooters voor dienstreizen van het personeel beschikbaar. Ook gebruikt de gemeente groene stroom en groen gas, wordt er 100 procent duurzaam ingekocht en liggen er zonnepanelen op diverse gemeentelijke gebouwen en groene daken op het stadhuis.

Meer informatie: www.hetgroenehert.nl