Blog: Dankzij gratis OV doen ouderen meer aan mantelzorg

gratis_ov_kleinVan de week kreeg ik een lief briefje van mevrouw Haffmans uit de wijk Groenewoud. Zij geeft aan dat ze met het gratis OV vaker op pad gaat en vaker aan mantelzorg doet. Doordat er bezuinigd wordt op de AWBZ komen zorgtaken steeds vaker te liggen bij vrijwilligers. Daarom is het goed dat deze vrijwilligers, die vaak uit dezelfde doelgroep komen, gesteund worden met gratis OV. D66, PvdA en VVD willen hier helaas op bezuinigen. GroenLinks vindt dit in goed Nederlands: penny-wise, pound-foolish.

Elk jaar krijg ik zo rond de kerst tientallen briefkaarten van ouderen die blij zijn dat ze weer een jaar mogen reizen met het gratis OV-pasje. Ik ken geen enkel andere gemeentelijke voorziening die op zoveel goodwill stuit bij de doelgroep als het gratis OV voor 65-plus. Deze week kreeg ik een allervriendelijkst briefje van een mevrouw uit Groenewoud.

———————————————–

Nijmegen, 15 februari 2010

Geachte heer Van der Meer,

Al langer heb ik het voornemen U te schrijven om U te laten horen hoe blij ik ben dat de gratis vervoerspas voor 65+ verlengd is in 2010.

Ik maak er veel gebruik van. Als ik mantelzorg-diensten verricht voor minder vitale leeftijdgenoten neem ik soms de bus voor drie haltes. En met de sneeuw en gladheid van de laatste weken is een rit met de bus veel veiliger.

Veel dank voor deze voorziening van de gemeente Nijmegen.

Met vriendelijke groet,

Mevr. Haffmans

————————————————–

PvdA, D66 en VVD willen bezuinigen op het gratis OV. Deze partijen maken de denkfout dat als er meer ouderen meereizen de gemeente ook meer moet gaan betalen. Zo werkt het systeem echter niet. We hebben destijds in 2006 de inkomstenderving voor Novio afgekocht. Sindsdien reizen drie keer meer ouderen met de bus voor hetzelfde bedrag (deze wordt wel jaarlijks geïndexeerd). Kortom we krijgen als samenleving een soort kwantumkorting; drie voor de prijs van één. Afschaffen van het gratis OV betekent dat ouderen weer vaker thuis blijven zitten en minder gaan doen aan bijvoorbeeld mantelzorg. Niet doen dus.

Klik hier voor Tv-spotje en achtergrondartikel.