De EnergieAanpak Nijmegen van start

groene-hertOp donderdag 24 mei om 17.45 uur geeft wethouder Jan van der Meer officieel de aftrap voor de EnergieAanpak Nijmegen. Dit gebeurt in de Van Heutszstraat (hoek Groesbeekseweg). Een groep bewoners uit de straat bundelde hun krachten, vroegen samen subsidie aan voor zonnepanelen en zijn hiermee  een prachtig voorbeeld van de EnergieAanpak Nijmegen. De gemeente stimuleert en zoekt nog meer Aanpakkers, die gezamenlijk hun huis energiezuinig willen maken met subsidie.

Tussen 2011 en 2014 worden 2.000 woningen van particuliere eigenaren energiezuiniger gemaakt. Dat is de doelstelling van de gemeente Nijmegen. Om dit te bereiken, stimuleert de gemeente woningeigenaren om gezamenlijk energiebesparende maatregelen te nemen. De gemeente werkt hiervoor samen met Het Groene Hert in de EnergieAanpak Nijmegen. De EnergieAanpak Nijmegen zet groepen bewoners aan om samen met de straat, de buurt of wijk energie te gaan besparen. Samen aanpakken levert tijdswinst op en biedt mogelijkheden voor korting bij gezamenlijke inkoop. Daarnaast geeft de gemeente extra subsidie aan mensen die samen in actie komen: wie met minimaal vijf particuliere eigenaren tegelijk subsidie aanvraagt, krijgt 100 euro extra subsidie. De bewoners van de Van Heutszstraat hebben voor de financiering gebruikgemaakt van de Subsidie Energiebesparende Maatregelen. Deze subsidie geldt voor 31 maatregelen voor energiebesparing in de woning. Mensen krijgen maximaal 20 % van de kosten vergoed, tot een maximum van € 1.000,-.

Aanpakkers gezocht!
Met de gezamenlijke actie bewijzen de bewoners van de Van Heutszstraat dat ze echte Aanpakkers zijn. En er zijn nog meer Aanpakkers actief in Nijmegen. Verhalen en filmpjes van deze Aanpakkers staan op www.energieaanpaknijmegen.nl. Op deze website is ook te lezen hoe mensen samen de wijk kunnen aanpakken en staat informatie over allerlei energiebesparende maatregelen en subsidies.  De gemeente Nijmegen zoekt meer van deze Aanpakkers. Een Aanpakker gaat op zoek naar buurtgenoten of andere Nijmegenaren om samen de woningen energiezuiniger te maken. Aanpakkers staan er niet alleen voor. Zij kunnen ondersteuning krijgen van de gemeente Nijmegen en Het Groene Hert. Als ze een activiteit organiseren om bewoners te enthousiasmeren is daarvoor bijvoorbeeld budget beschikbaar van de gemeente. Ook ligt er voor Aanpakkers een Aanpakpakket klaar bij Het Groene Hert. In dit pakket zit informatiemateriaal waarmee zij hun buurt enthousiast kunnen maken om mee te doen zoals posters, flyers en ansichtkaarten.

Informatiemarkt Duurzaam Bouwen en Wonen
Op zaterdag 2 juni organiseert Het Groene Hert de informatiemarkt Duurzaam Bouwen en Wonen tussen 12.00 en 17.00 uur aan de Burchtstraat 126 in Nijmegen. Op deze markt is advies in te winnen over allerlei soorten duurzame (bouw)materialen en maatregelen voor de woning. De adviseurs van Het Groene Hert kunnen vragen beantwoorden over de EnergieAanpak Nijmegen. Er zijn Aanpakkers aanwezig die graag hun ervaringen delen. Bezoekers van de markt dingen mee naar een van de meest duurzame fietsen van Nederland! Die dag verloot Het Groene Hert namelijk een Roetz Bike, helemaal gemaakt van gerecyceld materiaal. Meer weten over maatregelen of subsidies kijk op www.hetgroenehert.nl en www.energieaanpaknijmegen.nl