De Oversteek, een brug met een verhaal

20130712_oversteekWaar geallieerden in september 1944 de oversteek maakten over de Waal bij Nijmegen, verrijst een nieuwe verkeersbrug. Nijmegenaren konden tot deze week ideeën indienen voor het openingsfeest in november. Wethouder Jan van der Meer: “De opening is een groot feest waard.” Een bericht uit de Cobouw.

Hoe belangrijk is de nieuwe brug voor Nijmegen?
“Vreselijk belangrijk. Nijmegen is de enige stad tussen Bazel en Rotterdam met meer dan 100.000 inwoners die het moet doen met één brug: de Waalbrug uit 1936.”

Eén brug is te weinig?
“Absoluut, de congestie op de Waal-
brug is enorm. Er wordt al zo’n 25 jaar gesteggeld over dit probleem.”

Er waren meer opties…..
“Zoals doortrekken van de A73 naar de A15. Of een stadsbrug, in combinatie met het verbreden van de A50.”

Waarom is het optie twee geworden?
“De stadsbrug komt op eigen grond. In 2002 is de knoop doorgehakt, elf jaar later is de brug klaar.”

Vindt u het een mooie brug?
“Absoluut. Het is een ranke, slanke brug van 1,5 kilometer lang. Voor de aanbruggen op beide oevers wordt traditioneel baksteen gebruikt. Dat maakt het een echte stadsbrug.”

Wie gaan er gebruik van maken?
“Automobilisten, fietsers, voetgangers en bussen. Het gaat leiden tot een betere bereikbaarheid van de stad en tot een betere spreiding in de stad. Talloze mensen meldden zich aan om een bijdrage te leveren aan de opening: van fanfare tot dj, van dweilorkest tot volksdansers.”

Mooi toch, zo veel betrokkenheid?
“Mensen kunnen stemmen wie ze willen zien. Voorwaarde is dat alle bijdragen moeten refereren aan verleden, heden en toekomst.”

Een beladen verleden…
“Er zijn 48 soldaten gesneuveld. Als eerbetoon aan de bevrijders van Nijmegen heet de brug De Oversteek. Er komen twee maal 48 lantaarnpalen die elke avond een voor een aan gaan, als blijvende herinnering aan de gevallenen.”

Hoe is de opening van de oude Waalbrug eigenlijk gevierd?
Maandenlang is er feestgevierd, in alle wijken. Dat was in ’36, toen was er ook sprake van een crisis.”