De fiets en het openbaar vervoer moeten ervoor zorgen dat binnen Nijmegen alle locaties bereikbaar blijven. Dat stelt GroenLinks-wethouder Jan van der Meer in een discussienota over de mobiliteit en de bereikbaarheid van Nijmegen tot het jaar 2020. Tot eind september kan iedereen op de nota inspreken.
Volgens Van der Meer is er in de bestaande stad nauwelijks nog ruimte voor het realiseren van een betere doorstroming van het snel groeiende autoverkeer. In oplossingen zoals het verbreden van de St.-Annastraat of Graafseweg ziet hij niets. Daarmee zou het historisch karakter van de stad geweld worden aangedaan. Hij kiest daarom voor het aanbieden van extra ruimte voor het openbaar vervoer via extra vrije busbanen, trambanen, nieuwe stations voor de trein (Winkelsteeg) en nog betere routes voor de fiets.
Van der Meer wil voor álle vervoermiddelen in de stad tijdens de spits een minimale reissnelheid van 15 km per uur garanderen. Nu is dat in de spits soms slechts 1o km. Er zijn dus verbeteracties nodig.
Volgens de wethouder staan er de komende jaren talloze acties gepland om de bereikbaarheid naar en rond Nijmegen te verbeteren. Dan gaat het om de aanleg van de stadsbrug, de verbreding van de A50, de verlenging van de A15 en de doortrekking van de N322 van Beneden-Leeuwen naar Tiel.
Maar voor het verbeteren van de interne bereikbaarheid in Nijmegen, zeker rond het centrum en rond Heijendaal, moet nog een actieplan worden opgesteld. In zijn discussienota geeft Van der Meer enige voorzetten.
Hij wil dat er transferia komen aan de grenzen van Nijmegen met Wijchen, Beuningen en Malden waar automobilisten kunnen overstappen op openbaar vervoer. Op die plekken zouden ook goederen voor bedrijven in de stad overgeladen moeten worden in milieuvriendelijk transportwagens, vergelijkbaar met de binnenstadsservice voor de winkeliers in het centrum. Voor de bezoekers van het centrum op de zaterdag – de topdag voor de binnenstad – wil Van der Meer overstapplekken inrichten onder meer bij FiftyTwoDegrees op Winkelsteeg en op campus Heijendaal. Via snelle pendelbussen moeten de bezoekers dan naar het centrum gereden worden.
De komst van de stadsbrug biedt mogelijkheden het verkeer straks beter over de stad te verdelen. In plaats van een route over singels, Keizer Karelplein, Graafseweg, St.-Annastraat kiest Van der Meer voor een doorstroomroute vanuit Lent via de stadsbrug, Energieweg, Neerbosscheweg, Weg door Jonkerbosch en Grootstalselaan.
Bron: De Gelderlander