De gemeente Nijmegen gaat vanaf mei boetes opleggen aan supermarkten die hun koelvakken niet afdekken. Zestien Nijmeegse supers hebben inmiddels een waarschuwingsbrief met een ‘voornemen tot dwangsomoplegging’ ontvangen. Wie geen actie onderneemt, riskeert een boete van 750 euro per meter niet afgedekte koeling, per week.
„ De tijd van vrijblijvendheid is voorbij”, zegt de Nijmeegse milieuwethouder Jan van der Meer (GroenLinks). „ Bedrijven en winkels zijn volgens de Wet Milieubeheer verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen die ze binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Maar dat zit nog onvoldoende tussen de oren. Dat we als gemeente boetes opleggen aan bedrijven die de bodem met olie vervuilen vindt iedereen normaal; dat we boetes opleggen aan bedrijven die energie verspillen, zouden we net zo normaal moeten gaan vinden. In andere delen van de wereld voltrekken zich klimaatrampen. Wij hebben hier de plicht om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken.”
Ook andere gemeenten in de regio Nijmegen houden hun supermarkten in de gaten; Groesbeek en Wijchen zeggen mogelijk ook boetes te gaan uitdelen, Heumen doet dat nog niet.
Ook warenhuizen en zorg onder de loep
Al in 2009 hebben 120 supermarkten in de gemeenten Nijmegen, Beuningen, Wijchen, West Maas en Waal, Druten, Heumen, Groesbeek, Ubbergen en Millingen een brief gekregen waarin werd gemeld dat het verplicht werd om de koeling af te dekken. Het gaat daarbij om zowel de horizontale koelingen ( de bakken met de pizza’s) als om de verticale variant, waar vaak de melk en vla te vinden is.
Behalve op energieverspilling in supermarkten, let de gemeente Nijmegen al een tijdje op zorginstellingen en op grootwinkelbedrijven in het centrum van de stad. Het gaat bij die laatste categorie om Perry Sport, Hema, V&D, Open 32, H&M en Scapino. Ook deze ‘grootverbruikers’ hebben inmiddels controleurs van de gemeente over de vloer gekregen. „ Al snel bleek dat bij hen nog veel energiebesparing mogelijk is”, aldus de Nijmeegse wethouder Jan van der Meer. „ Ze krijgen de tijd om maatregelen te nemen, daarna gaan we ook bij hen dwangsommen opleggen als dat nodig is.”
De zes grootwinkelbedrijven zijn nu bezig met het opstellen van een plan van aanpak om energieverspilling tegen te gaan, aldus de gemeente.
Bij 26 zorginstellingen die in Nijmegen zijn of worden gecontroleerd, is het beeld divers, meldt Van der Meer. „ Sommige zijn overtuigd van de noodzaak van betere isolatie en zuinigere cv-ketels, andere nog niet. Het is een branche die we extra in de gaten houden omdat het energieverbruik in de zorg flink is gestegen, zelfs met 8 procent in een jaar tijd.”
Bron: De Gelderlander