Grafkelders op Korenmarkt Nijmegen blijven zichtbaar

korenmarktDe resten van de middeleeuwse St.-Janskapel op de Nijmeegse Korenmarkt en de drie grafkelders die ooit in de kapel lagen, krijgen een herkenbare plek in het parkje dat hier de komende weken wordt aangelegd. Volgens GroenLinks-wethouder Jan van der Meer komt bovenop de kapelresten een glasplaat te liggen.

Het gaat hier om een kerk van de Johannieters, een militaire ridderorde die vanaf 1196 in Nijmegen een hospitaal, klooster en kapel hadden. De Johannieters waren kruisridders die het Heilige Land hielpen veroveren. In Nijmegen stond het oudste klooster van de Johannieters, de Commanderie (in de oorlog verwoest en eind jaren zestig heropgebouwd).

Voor de visualisering van de grafkelders wordt nog naar een juiste aanpak gezocht. Afdekken met eveneens een glasplaat is een optie. Er wordt ook nagedacht over herbouw van een koepeltje boven de graven. Bij alle vondsten komen verder teksten met uitleg.

De twee 13e eeuwse kelders bij de Smidstraat blijven niet zichtbaar. Ze blijven wel liggen maar er komen bassins voor het opvangen van het water van een ‘beekje’ dat in het parkje komt. De inrichting van het parkje kost bijna 3 ton.

Bron: De Gelderlander