Groen in Dukenburg krijgt grote opknapbeurt

groen-dukenburgOm de uitstraling van het groen in Dukenburg te verbeteren, heeft het college van B&W het Groenaanpakplan Dukenburg vastgesteld. Met de versterking van verschillende sferen in het groen, krijgen de wijken meer variatie. In oktober start het groot onderhoud van het groen in Tolhuis en Zwanenveld. Voor de aanpak van het groen in Dukenburg wordt de komende 10 jaar 4 miljoen euro extra vrijgemaakt.

Groen speelt een belangrijke rol in Dukenburg. Het groen is aangeplant bij de bouw van het stadsdeel in de jaren ’60 en ’70. Door de snelle groei, bezuinigingen op het onderhoud en het stoppen met chemische bestrijdingsmiddelen, ziet het groen er op verschillende plekken niet meer zo fraai uit. Er is sprake van achterstallig onderhoud, de wensen van bewoners zijn veranderd en sommige dicht begroeide plekken geven een onveilig gevoel. Het Groenaanpakplan Dukenburg biedt een aanpak op de gesignaleerde problemen.

Het groen kan aantrekkelijker worden door de verschillende sferen te versterken, waardoor er meer variatie komt in de wijken. Dichtbij de woningen wordt het groen intensief gebruikt, bijvoorbeeld om te spelen. Rondom de wijken ligt de nadruk in combinatie met de watergangen meer op natuur en rust. Tot slot stralen de oude lanen, de boombeplanting langs de doorgaande wegen en de groengebieden rondom de hoogbouw de historie en allure van Dukenburg uit. Daarnaast wordt de inrichting en het beheer beter afgestemd op het gebruik.

“Niet al het groen gaat veranderen. Alleen die plekken met grote achterstanden, die niet meer voldoen en moeilijk te beheren zijn, krijgen een opknapbeurt. Hiervoor wordt 4 miljoen euro¬† gereserveerd. Voor de totale uitvoering wordt 10 jaar uitgetrokken. Er is dus nog een lange weg te gaan”, aldus GroenLinks-wethouder Jan van der Meer van Groen & Water.

In oktober 2010 wordt al begonnen met onderhoud aan het groen in Tolhuis en Zwanenveld. Vanaf 2011 volgende de andere wijken in Dukenburg.