Groene stroom levert geld op

windmolen_464686bAcht gemeenten die samenwerken in de MARN (Milieusamenwerking en Afvalverwerking Regio Nijmegen) kopen de komende drie jaar hun elektriciteit en gas gezamenlijk in. Wijchen, Beuningen, Druten, Heumen, Groesbeek, Ubbergen, Nijmegen en Druten doen dat bij De Vrije Energieproducent/QWINT (groene stroom) en ENECO (gas).

Door de samenwerking, slimme aanschaf en lagere marktprijzen besparen de gemeenten in vergelijking met de huidige situatie over de komende drie jaar meer dan een miljoen euro.

De gemeenten Mook en Middelaar en West Maas en Waal doen bewust niet mee aan het project. Mook is bezig te fuseren met Bergen en Gennep en kan zich daardoor niet voor drie jaar vastleggen in afspraken met de MARN. West Maas en Waal zoekt samenwerking met Rivierenland voor de energie-inkopen. Volgens MARNprojectleider Marc Geurts slaan de acht gemeenten samen 30 miljoen kilowattuur stroom in. In feite schaffen de gemeenten normale grijze stroom aan.

Die gewone stroom wordt groen gemaakt door bij producenten van groene stroom certificaten aan te schaffen. Voor elke kilowattuur stroom schaffen de MARN-gemeenten zo’n bewijs aan. Daarmee stimuleren de gemeenten de opwekkking van elektriciteit met windkracht, waterkracht, zonnekracht of biomassa-installaties. De MARN-gemeenten stappen naar afvalenergiecentrale ARN in Weurt om hun energieaankopen ‘groen’ te maken. Ook worden de CO2 emissies van het verbruik van aardgas gecompenseerd met de aankoop van CO2 -emissiecertificaten.

Bron: De Gelderlander