Knokken voor een duurzame stad; interview in ledenblad GroenLinks Nijmegen

kopenhagen1Wethouder Jan van der Meer tref ik op een lente-achtige 19e november in zijn werkkamer op het stadhuis. Hij neemt rustig de tijd om uit te leggen waarom het juist bij de komende verkiezingen nog meer dan anders belangrijk is om echt Groen en echt Links te gaan stemmen in Nijmegen: om daar straks in maart met z’n allen de deuren voor langs te gaan. GroenLinks heeft de hele raad mee op het klimaatplan, het aanleggen van de tram en gratis busritten voor bejaarden, maar in de donkere tijden van crisis die er nog aan zitten te komen, is het belangrijk om de rug recht te blijven houden op sociaal en klimaatgebied. Jan wil hier als lijsttrekker graag aan bijdragen. 8 zetels moeten er toch wel in zitten! En hopelijk zijn we dan de grootste.

‘Het worden heel bijzondere verkiezingen. Enerzijds zullen alle partijen gouden bergen beloven en anderzijds krijgen ze te maken met de donkere financiële wolken boven de stad vanwege de onvermijdelijke Rijksbezuinigingen. Daarom is het zo belangrijk dat GroenLinks zetels gaat winnen. Om ervoor te zorgen dat er in ieder geval niet bezuinigd gaat worden op groen en sociaal. De klimaatcrisis is belangrijker dan de economische crisis. Klimaat vraagt juist om investeringen in energiebesparing, duurzame energie en duurzaam vervoer. Dat levert ook meteen werk op en dat is sociaal: groen werkt! En we moeten ervoor zorgen dat het sociale huis dat we hebben gebouwd niet wordt afgebroken door de bezuinigingen.’

De andere partijen in de huidige raad zijn niet echt van deze zaken doordrongen. D66 zal waarschijnlijk de grootste winnaar worden. Ze hebben lokaal niet veel gedaan in de laatste periode, maar het verkiezingsprogramma van deze ‘vluchtheuvel voor mensen die niet echt links of rechts willen zijn’ zet wel, net als GroenLinks, in op groen. ‘Sociaal gezien zijn ze soms echt rechts, nu ze bijvoorbeeld de afspraken over sociale woningbouw los willen laten of de gratis bus voor ouderen af willen schaffen’. Spannend is of de Wilders stemmers thuis gaan blijven of misschien de VVD heel groot gaan maken in Nijmegen.

‘De relatie met de PvdA wordt steeds moeilijker. De PvdA vraagt in de raad om meer subsidiebanen, om een experiment met medische heroïneverstrekking en extra’s voor minima in de decembermaand. Stuk voor stuk goede zaken die er ook voor zullen zorgen dat we meer geld gaan uitgeven. En dan vragen ze met droge ogen ook nog eens om lagere lokale lasten. Mensen worden echt niet gelukkiger van lagere lasten. Mensen worden gelukkiger van schoon, heel en veilige wijken’, zegt Jan. De SP heeft haar programma nog niet gereed, maar Jan verwacht hier geen uitgesproken groen geluid zolang daar mensen aan de knoppen zitten die de klimaatverandering zelfs ontkennen. En het CDA heeft het gepresteerd om in haar programma het woord duurzaamheid of ‘klimaat’ niet eens te noemen, behalve waar het het ondernemersklimaat betreft, grapt Jan.

Jan benadert het klimaatprobleem uitgebreid en altijd in principe positief. Zo bedacht hij de campagne ‘het groene hert’, waarmee hij iedereen in de stad aan het energiebesparen wil helpen. Hij realiseerde een Nijmeegs energieconvenant waarin 16 grote Nijmeegse bedrijven incl de gemeente participeren om CO2-vermindering te bewerkstelligen. Hij wil een klimaatwinkel realiseren waar mensen wegwijs worden gemaakt in subsidieregelingen en  aannemers die hun plannen kunnen helpen verwezenlijken. Hij heeft voor elkaar gekregen dat de restwarmte van de vuilverbranding ARN nu echt de nieuwbouw in de Waalsprong gaat verwarmen. En de Nijmeegse tram moet straks ervoor zorgen dat mensen toch mobiel zijn ondanks dure olie en minder autobezit vanwege de crisis.

Hij heeft  ondervonden dat doemscenario’s, hoe geldig ze ook zijn, aan mensen voorhouden niet effectief is en gooit het daarom over de andere boeg. Ondertussen maakt hij zich wel degelijk ook zorgen over de toekomst en over kleine dingetjes als de theezakjes van de catering op zijn werktafel die in aluminium zijn verpakt of het feit dat er gigantisch veel innovatieve energie gaat zitten in het bedenken van een I-pod, maar helaas nog steeds veel te weinig in het doorontwikkelen van duurzame energie en -apparaten.

De campagne gaat er een worden van internet, maar zeker ook weer canvassen, langs de deuren gaan bij onze achterban, herkenbaar aan de ja/nee stickers. En onze achterban zit ook steeds meer op internet op linked-in en hyves en dergelijke. Er komt een tv-spot en andere manieren om vooral ook nieuwe jongeren en studenten bij GroenLinks te betrekken.

En dat allemaal om de inhoud: want het klimaatbeleid in de gemeente komt helaas niet van de grond als GroenLinks er niet is. Hetzelfde geldt voor hulp aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Aandacht voor homo- lesbisch beleid zit vooral bij GroenLinks ingebakken. Met GroenLinks krijg je de garantie dat de roze infrastructuur verdedigd wordt. Dat geldt eigenlijk ook wel voor de gesubsidieerde banen. GroenLinks is de enige die tot nog toe steeds het fietsbeleid inbrengt in de coalitiebesprekingen. Op sociaal gebied heeft GroenLinks de meeste  concurrentie van SP en PvdA, maar wij zijn de enige linkse partij die bovendien groen en toekomstgericht is. Misschien worden we daarom deze keer wel weer de grootste partij. Dat waren we in ieder geval al wel bij de Europese verkiezingen.

Carin Hereijgers

Interview in de Groene Peperclip, ledenblad van GroenLinks Nijmegen