Kopenhagen Express krijgt ‘-80 procent’ mee

summit_groen_hertOp zaterdag 12 december vertrekken de Nederlandse én Nijmeegse delegatieleden naar de klimaattop in Kopenhagen. De Nijmeegse klimaatambassadeur Yvonne Keijzers, wethouder Jan van der Meer en raadslid Anneke Arzbach stappen in Nijmegen in de Kopenhagen-Express die via Utrecht naar Kopenhagen rijdt. Op het Stationsplein vormen klimaatfans een grote -80. Hiermee geeft Nijmegen de boodschap af aan de wereldleiders om in 2050 gezamenlijk 80 procent minder CO2 te verbruiken. De deelnemers krijgen een gratis spaarlamp.

Ook de door Nijmegenaren achtergelaten boodschappen op Ons Groene Hert gaan mee naar Kopenhagen. Nijmegen maakt een feestje van het vertrek van de Kopenhagen Express. Op het Stationsplein staat tussen 14.00 en 16.00 uur Nijmeegse Annie. Deze pleitbezorgster van de Nijmeegse klimaatcampagne ‘ons groene hert’ verzorgt een leuke energiequiz voor jong en oud en brengt de boel aan het dansen op muziek. Voor het serieuze werk staat er een mini-duurzaamheidsmarkt met onder andere de NUON, fietsdiensten.nl, Zoevers, Solesta, Amazone Verkoop en natuurlijk Ons Groene Hert. Op het levensgrote groene hert kan iedereen een boodschap meegeven voor de klimaattop.

De Kopenhagen Express met lokale politici, bestuurders, journalisten, ondernemers en BN-ers stopt in Nijmegen om 15.38 uur. Dan wordt de menselijke -80 (procent) gevormd en stapt de Nijmeegse delegatie in. De 80 procent besparing op de CO2-uitstoot is nodig om de wereldwijde temperatuurverandering binnen de perken te houden. Stijgt de temperatuur met meer dan twee graden, is er grote kans dat het proces van opwarming van de aarde onomkeerbaar wordt. Alle deelnemers aan de -80 krijgen een een gratis spaarlamp en een warm kadootje. Op het slottraject, Utrecht-Kopenhagen, reist ook minister Cramer van VROM mee. Onderweg zijn er tal van activiteiten, zoals ‘duurzame dates’, interviews, bedrijven met opmerkelijk klimaatnieuws, optredens van groene cheerleaders en live muziek.

Gratis naar Beat the Heat Now in Utrecht!

Eind van de middag vindt het Beat the Heat Now-festival plaats in Utrecht. Op dit landelijk evenement, met muziek, cabaret en debat, roepen de deelnemers samen onze regeringsleiders op om met echte oplossingen voor het klimaatprobleem te komen tijdens de Klimaattop in Kopenhagen. Hoe meer mensen, hoe duidelijker de boodschap. Nijmegenaren kunnen gratis met de bus mee en krijgen kaartjes voor de manifestatie. Vertrek vanaf station Nijmegen, 15.00 uur verzamelen. Aanmelden via www.onsgroenehert.nl.