Korting voor schone auto

parkeervergunningenNijmegenaren met schone auto’s krijgen vanaf 2011 korting op de parkeervergunning. Het kabinet heeft zeven steden, waaronder Nijmegen, aangewezen waar geĆ«xperimenteerd mag worden met milieu-gerelateerde tarieven voor het parkeren.

Daarmee wordt een langgekoesterde wens van Nijmegen vervuld. Al twee jaar geleden besloot de gemeenteraad tot een nieuwe regime voor de parkeertarieven. Het komt er op neer dat auto’s op aardgas of elektriciteit straks honderd procent korting krijgen op het parkeervergunningentarief, auto’s op LGP of benzine 20 procent en auto’s op diesel met roetfiler 10 procent. Diesels zonder roetfiler betalen het volle pond.

“Het moest nog wettelijk mogelijk worden gemaakt, en dat gaat nu gebeuren”, stelt milieuwethouder Jan van der Meer. Wel moeten nog Raad van State en de Eerste en Tweede Kamer zich over het experimentidee buigen.

Van der Meer heeft hoge verwachtingen van de proef. “We kiezen er bewust voor niet te bestraffen maar te belonen. dat werkt beter.” Vooral de mensen met een zakelijke parkeervergunning zullen geprikkeld worden, denkt Van der Meer. “Omdat die sneller van auto wisselen, verwacht ik daar het eerste effect.”

Op zich zou Van der Meer ook best willen dat ook andere parkeerders op een dergelijke manier gestimuleerd worden een schonere auto aan te schaffen. “Maar dan moet je met verschillende tarieven op de parkeermeters gaan werken en zo, en ook de controle wordt heel ingewikkeld.”

Overigens wordt de gegeven korting betaald uit de verhoging van de tarieven voor de parkeervergunningen. “Als iedereen overgaat op een auto op aardgas of elektricitet, gaan we aan ons eigen succes ten onder. Maar dat is voorlopig niet aan de orde.”

Bron: De Gelderlander