Milieuprijs Westenweurt 2009 voor ARN, Cornelissen Transport of Electrabel

centraleweurtARN, Cornelissen Transport of Electrabel ontvangt op 18 december de ‘Milieuprijs Westenweurt 2009’. Een deskundige jury met vertegenwoordigers van bedrijfsleven, overheid en kennisinstituten heeft deze bedrijven uit elf inschrijvingen geselecteerd.

Deze bedrijven uit Nijmegen-West en Weurt hebben de grootste bijdrage geleverd aan de verbetering van de luchtkwaliteit, de reductie van geluid- of geurhinder of milieuverbetering dankzij schoner en efficiënter transport. Deze doelstellingen staan ook in het Milieuprogramma Nijmegen-West en Weurt 2007-2010.

De ARN is genomineerd omdat het bedrijf afvalstoffen hergebruikt, scherp is op de emissie van schadelijke stoffen en heeft meegewerkt aan de realisering van het gebruik van restwarmte. Bovendien haakt de ARN niet aan bij de landelijke trend om afvalverbrandingsinstallaties bij te bouwen. De jury hecht daarnaast aan de open communicatie van ARN met omwonenden en milieugroeperingen. Een aantal Nijmeegse milieuorganisaties droeg het bedrijf voor als kandidaat voor de milieuprijs. Dat deed ARN zelf overigens ook.

Cornelissen Transport dankt de nominatie aan het project LinX. Het bedrijf werkt aan een systeem voor de distributie van winkelgoederen door LZV’s die in twee ritten dezelfde hoeveelheid vervoeren als een ‘normale’ vrachtwagencombinatie in drie ritten. Opleggers worden vanaf de LinX-terminal met een superschone en moderne aardgastrekker de stad in getrokken. Daarnaast is er recycling van pallets en retourvrachten. Het project dat nu loopt moet leiden tot een forse reductie van CO2-uitstoot, schonere, stillere en veiligere bevoorrading van de grote Albert Heijn-filialen. Gemeente Nijmegen, Stadsregio Arnhem Nijmegen droegen Cornelissen Transport voor, zo ook het bedrijf zelf.

Electrabel is de enige kanshebber die niet zichzelf voor de milieuprijs heeft ingeschreven maar door anderen, in dit geval het Kronerburger Forum en het Nijmeegs Energie Convenant, is voorgedragen. De jury ziet hierin de bevestiging van het feit dat Electrabel met name de laatste jaren veel investeert in de zorg voor een beter milieu. Het bedrijf behaalde in 2008 een energiebesparing van 4,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Electrabel verwacht na ingebruikname van de biomassacentrale nog meer te kunnen besparen.

Eind november brengt de jury van de milieuprijs een bezoek aan de drie genomineerde bedrijven om zich beter te laten informeren. Tijdens een bijeenkomst in het Nijmeegse Facility Point op 18 december van 12.00 uur tot 14.00 uur reikt juryvoorzitter en hoogleraar Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit Ben Dankbaar aan één van bovengenoemde bedrijven de Milieuprijs Westenweurt 2009 uit. De winnaar van de milieuprijs krijgt een duurzame prijs (zonnepanelen) ter waarde van €10.000,-.

De Milieuprijs Westenweurt is een initiatief van de provincie Gelderland en de gemeenten Beuningen en Nijmegen. De prijs wordt voor de tweede keer uitgereikt. De eerste milieuprijs ging in april 2008 naar Bouwstoffenindustrie Weurt.