Natuurcentrum Rivieren mogelijk naar Stratemakerstoren

stratemakerstorenMuseum De Stratemakerstoren gaat zijn onderkomen mogelijk delen met het Natuurcentrum Rivieren, het bezoekerscentrum van onder andere Staatsbosbeheer en het Natuurmuseum. Het college van Burgemeester en wethouders wil de mogelijkheden hiervoor gaan onderzoeken, omdat bouw van het Natuurcentrum Rivieren bij het Meertje niet mogelijk blijkt.

 

Aanvankelijk was het Natuurcentrum Rivieren gepland in een nieuw gebouw ten oosten van de Waalbrug, bij het Meertje. Omdat dit een unieke plek op de grens van stad en natuur is, heeft Staatsbosbeheer er lange tijd voor geijverd om op deze buitendijkse locatie te mogen bouwen.

Rijkswaterstaat heeft echter aangegeven dat bouwen hier niet mogelijk is.

Als alternatieve locatie is nu de Stratemakerstoren in beeld, waar sinds 1995 Museum de Stratemakerstoren is gevestigd. Ook de Stratemakerstoren ligt op een gunstige locatie ten opzichte van stadscentrum en Stadswaard/Ooijpolder. Er zal gezocht worden naar mogelijkheden waarbij het pand op een goede manier wordt behouden. Door de combinatie van Museum de Stratemakerstoren en Natuurcentrum Rivieren kan een centrum ontstaan waar Natuur-, Cultuur- en Milieueducatie samenkomen, waardoor zij elkaar kunnen versterken.

Het Natuurcentrum Rivieren is een initiatief van de Gemeente Nijmegen, Staatsbosbeheer, het Natuurmuseum Nijmegen, het Milieu Educatie Centrum Nijmegen en het IVN Rijk van Nijmegen. Zij willen een bezoekerscentrum realiseren met ruimte voor presentaties en tentoonstelling, horeca en een museumwinkel. Ook vormt het centrum een uitvalsbasis voor excursies en educatieve programma’s. Het plan van een voetgangersbrug over het Meertje, als goede verbinding tussen het bezoekerscentrum en de Stadswaard/Ooijpolder, blijft dan ook onderdeel van het plan Natuurcentrum Rivieren.