Nevengeul bij Lent tijdelijk zichtbaar

377-ruimtevdwaal-vvl-oostDe komende tijd is voor iedereen te zien waar de toekomstige nevengeul bij Lent -Nijmegen komt te liggen. Om de exacte ligging van de nevengeul aan te duiden worden vandaag en morgen 2600 vlaggetjes geplaatst in het gebied ten oosten van de Waalbrug. De vlaggetjes blijven naar verwachting een aantal weken staan.

In de loop van volgend jaar wordt gestart met het graven van de nevengeul in de uiterwaarden bij Nijmegen-Lent. De nevengeul, die bij een normale waterstand ongeveer zes meter diep en 200 meter breed is, moet ervoor zorgen dat de Waal hier in de toekomst meer ruimte krijgt. Waar de nevengeul precies komt te liggen en hoe breed deze wordt, is nu nog moeilijk voor te stellen. Daarom staan er vanaf deze week vlaggetjes die de exacte ligging van de oevers van het oostelijk deel van de nevengeul weergeven. De nevengeul wordt ongeveer 3,5 km lang en loopt straks door naar het westen tot voorbij de nieuwe stadsbrug De Oversteek.

Het graven van een nevengeul vormt samen met de verplaatsing van de dijk, de bouw van drie bruggen en de aanleg van een nieuwe kade het plan Ruimte voor de Waal Nijmegen. Hierdoor ontstaat er – in het hart van Nijmegen – een eiland in de Waal met ruimte voor wonen, recreatie en cultuur, water en natuur. Het plan is onderdeel van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier. Om meer ruimte te geven aan de rivieren en zo overstromingen te voorkomen, geeft het Rijk op meer dan 30 plaatsen in Nederland meer ruimte aan de rivieren. In Nijmegen staat de start van de werkzaamheden gepland voor volgend jaar. Eind 2015 moet het werk zijn afgerond.

Meer informatie over Ruimte voor de Waal Nijmegen: www.nijmegen.nl/ruimtevoordewaal