Nieuwe App voor Nijmeegse Ommetjes

ommetjesVanaf 25 november is er een nieuwe iPhone App: Ommetjes Nijmegen. De app wordt officieel op woensdag 27 november gelanceerd door Bureau Stroom samen met wethouder Turgay Tankir bij De Schommel naast het stadhuis. Initiatiefnemers van de ommetjes, organisatoren van de Nacht van de Ommetjes, wijkbewoners, kortom iedereen die er graag bij wil zijn is van harte welkom op het Raadhuishof bij De Schommel. De Ommetjes App is vanaf 25 november te downloaden in de App Store.

Nijmeegse Ommetjes
Elke Nijmeegse wijk heeft zijn bijzonderheden, historisch, cultureel en qua natuur. Veel mensen raken steeds meer betrokken bij hun eigen buurt. In bijna 30 wijkwandelingen brengt de gratis Ommetjes App de wandelaars naar die plekken. Even de benen strekken over verborgen paadjes, langs voormalige veldwegen en langs plekken met een verrassend verhaal. Doel is de interesse in de eigen omgeving te versterken en lekker te lopen dicht bij huis.

Informatie op maat
In vogelvlucht deelt elk ommetje informatie over de wijk en zijn bijzonderheden. Dankzij GPS weet de wandelaar altijd waar hij is. De ommetjes zijn zo’n 3 à 4 kilometer lang. Een extra functionaliteit in de app is de navigeerknop. Deze laat de route zien vanaf de huidige locatie naar het dichts bijzijnde startpunt van het geselecteerde ommetje.

Het idee
In opdracht van wethouder Jan van der Meer heeft Bureau Stroom het Ommetjes-concept ontwikkeld. Sinds 2008 verschijnen er elk jaar een paar nieuwe ommetjes. Aan elk ommetje hebben buurtbewoners een bijdrage geleverd. Soms een grote met ideeën en informatie, soms bescheiden met een leuke anekdote of foto. In 2011 zijn alle ommetjes nog geüpdatet in opdracht van afdeling Stadsbeheer en op dit moment zijn ommetje Hengstdal & Kwakkenberg en ommetje Willemskwartier & Landbouwbuurt in de maak..
De papieren ommetjes zijn te vinden bij de stadswinkel en bij verschillende wijkcentra of te downloaden. De afgelopen jaren hebben de ommetjes verschillende buurtbewoners geïnspireerd. Wekelijks lopen groepjes ommetjes en de Nachtburgemeester baseerde er samen met bewoners de jaarlijkse Nacht van de Ommetjes op.

Samenwerking
Al lang bestond de wens om de analoge versies in een slimme app te gieten. Handig alles bij elkaar, zonder papier en veel makkelijker voor de moderne gebruiker. Een app maken met zoveel informatie en routes is een arbeidsintensief proces maar deze zomer sloegen Bureau Stroom en Moving Medium de handen ineen. Met ondersteuning van gemeente Nijmegen staat nu de eerste versie van de app in de App Store.

Feedback is welkom
De Nijmeegse openbare ruimte is voortdurend in ontwikkeling. Graag krijgen de makers van de app feedback zodat ze hem nog beter en actueler kunnen maken, mail daarvoor naar Bureau Stroom.