Wethouder Jan van der Meer garandeert de bewoners in Nijmegen-West dat hij aanvullende maatregelen zal nemen als de het leefmilieu in West door de opening van de stadsbrug achteruitgaat. Hij stelt dat daarvoor ook geld beschikbaar is. Een bericht uit De Gelderlander.
Dat meldt hij in een brief aan de Nijmeegs gemeenteraad. In april overhandigden bewonersgroepen meer dan 2.500 handtekeningen van bezorgde buurtbewoners. Zij vrezen dat de leefbaarheid in de Waterkwartier, Hees, Heseveld en Neerbosch- Oost flink achteruit zal gaan door het extra verkeer dat de stadsbrug aantrekt. Straks rijden 40.000 auto’s per dag over de Energieweg. Ook vrezen de bewoners dat er sluipverkeer door de wijken zal gaan rijden. Ze willen daarom een grotere inzet van de gemeente voor een echte groene buffer langs de wegen naar de nieuwe stadsbrug. Ze zijn ook bang dat de gemeente Nijmegen straks te weinig zal controleren of het milieu niet achteruitgaat door al dat extra verkeer.
Van der Meer snapt de zorgen van de bewoners. Tegelijk laat hij weten dat hij ervan overtuigd is dat de gemeente voldoende doet om het leefmilieu te verbeteren. Hij wijst op de vele miljoenen die geïnvesteerd zijn in Park West. Dit park vormt een prima groene buffer tussen de wijken en het bedrijventerrein, meent hij.
De nieuwe Energieweg blijft bovendien een weg waar maar 50 kilometer per uur gereden mag worden, er wordt stil asfalt gelegd, er komen rotondes en verkeerslichten om een goede doorstroming te garanderen.
Daar waar het nodig is, komen geluidsschermen met groen. In de middenberm en langs de weg komen ook nog eens 150 bomen extra te staan. „We voldoen straks aan alle normen”, stelt de wethouder.