‘Nijmeegse aanpak files succesvol’

anwb_177937xDe files voor en op de Waalbrug bij Nijmegen zijn het afgelopen half jaar nagenoeg verdwenen. Vanaf september kregen automobilisten 4 euro per dag om deze spits te mijden. Aan de proef SLIM Prijzen van de Stadsregio Arnhem Nijmegen hebben 6.700 automobilisten deelgenomen; 1.317 autorijders meden dagelijks de spits. Minister Eurlings van Verkeer maakt de resultaten vandaag bekend in Nijmegen.

De mobiliteitsproef, de grootste tot nu toe, geldt als bewijs dat automobilisten alternatieven kunnen verzinnen voor de file als zij daarvoor worden beloond. ‘Prijsprikkels werken’, concludeert de woordvoerder van Eurlings.

De files voor Nijmegen waren jarenlang een voldongen feit. Bij de filemeldingen werden ze niet eens meer genoemd. Het verkeer stond er immers vanaf zeven uur ’s ochtends en vanaf vijf uur ’s middags standaard vast – tot vaak ver voorbij het dorp Lent.

De afgelopen maanden reden er 8 tot 10 procent minder auto’s in de spits op de Waalbrug. Per dag meden 641 automobilisten de ochtendspits en 676 de avondspits. Deze relatief beperkte vermindering was genoeg voor langzaam rijdend verkeer op de drukste dagen en doorrijdend verkeer op andere dagen. Het resultaat is des te opmerkelijker, aldus Miranda Theunissen van de Stadsregio, omdat er juist in deze tijd allerlei wegwerkzaamheden waren.

Radboud Universiteit
Werkgevers hebben eraan bijgedragen de proef tot een succes te maken. De grootste werkgever, de Radboud Universiteit en het ziekenhuis UMC Sint Radboud, heeft een mobiliteitsplan gelanceerd waarbij flexibelere werktijden, meer thuiswerken, elektrische fietsen en de snelbus Waalsprinter (de snelbus vanaf het transferium bij Lent) alternatieven waren.

Vanwege het succes wordt de proef uitgebreid naar de hele regio Arnhem en Nijmegen, waar de komende jaren diverse werkzaamheden plaatsvinden aan het wegennet (A12, A50 en A325). De Stadsregio rekent op een reductie van 3 procent van het verkeer. Eenzelfde soort proef bij de A15 bij Rotterdam laat al een afname van 5 procent zien.

Bron: De Volkskrant