Nijmegen is dé zomerhoofdstad van Nederland

In de zomer staat Nijmegen stijf van de activiteiten. De stad moet de titel zomerhoofdstad claimen. Een ingezonden artikel uit De Gelderlander van zaterdag 2 mei 2015. 

In 2005 vierde Nijmegen een jaar lang feest om te vieren dat de stad minstens 2000 jaar oud was. Alle activiteiten in dat jubeljaar waren erop gericht Nijmegen op de kaart te zetten als oudste stad van Nederland. En dat lukte ook. Voor en na het kroonjaar werd gepeild onder de Nederlandse bevolking en terwijl de bekendheid van Nijmegen als oudste stad in 2004 nog vrijwel onbekend was, noemde begin 2006 één op de drie Nederlanders spontaan Nijmegen als oudste stad. Hoeveel dat tegenwoordig is, is overigens onbekend.

‘Nijmegen 2000 jaar’ was een zeldzaam geval van succesvolle citymarketing. Bovendien leverde het kroonjaar enkele blijvende activiteiten op. Zo is het Gebroeders van Limburgfestival in 2005 ontstaan en is het strand bij Lent – dankzij een kunstproject met tweeduizend stoelen – pas echt ontdekt in dat jaar. Daarvoor werd het strand maar mondjesmaat gebruikt.groeten uit Nijmegen

Waarom vertel ik dit? Omdat we wederom staan voor een kroonjaar in Nijmegen. Het komend jaar wordt namelijk een topjaar met activiteiten als de  Giro d’Italia, Special Olympics, 100e Vierdaagse, 600 jaar Gebroeders van Limburg, 100 jaar Bibliotheek, 50 jaar Dukenburg, de oplevering van de Bastei en uiteraard als hoogtepunt de opening van de nevengeul. 2016 kun je dus net als 2005 inzetten om een jaar lang Nijmegen te profileren. Het zou in ieder geval zonde zijn als we deze kans als stad niet aangrijpen.

Maar hoe zetten we ons deze keer op de kaart? Nijmegen heeft veel unieke kwaliteiten. Naast oudste stad, zijn we ook Vierdaagsestad, kennisstad, studentenstad en sinds kort ook een groene en duurzame stad. Er gebeuren leuke dingen op het gebied van tango, literatuur, jazz en film. Daarnaast zijn nog twee zaken uit te lichten die Nijmegen zo bijzonder maken. Ten eerste wordt er in Nijmegen ontzettend veel georganiseerd; de zomer in Nijmegen staat stijf van de activiteiten. Met de Vierdaagsefeesten uiteraard als een van de hoogtepunten. De stad heeft een ongekend groot organiserend vermogen én creatieve humuslaag.

Ten tweede is Nijmegen een van de weinige steden die natuurlijke stadsstranden heeft midden in de stad. De stranden in de Ooypolder zijn vanuit het centrum zeer makkelijk bereikbaar via het bruggetje de Ooypoort over ‘t Meertje. Maar denk ook aan de stranden bij Lent. Daar komt straks zwemwater van de nevengeul bij. Dit gebied – een stedelijk rivierenpark – wordt een prachtplek in Nijmegen. We krijgen een eiland, een Waalkade op het zuiden gericht en een paar bruggen en tezamen vormen ze één grote tribune voor bijvoorbeeld ons eigen grachtengordelconcert. Op de westelijke landtong komt bovendien een evenemententerrein waar ook hippe strandtentjes zullen verschijnen.

Deze componenten zoals een groot scala aan evenementen, de natuurlijke stadsstranden, maar ook de hoogste terrasdichtheid van Nederland, maakt van Nijmegen de zomerhoofdstad van Nederland. Zomerhoofdstad was in veel landen een officiële term. Tijdens de zomer, als het te warm werd, verhuisde de regering naar een koelere plek. Sinds de komst van de airco’s hoeft dat niet meer. Andere landen hebben officieuze zomerhoofdsteden. Zo heeft Pärnu zich uitgeroepen tot de zomerhoofdstad van Estland en is Sotsji dat van Rusland. In de negentiende eeuw was Baden Baden voor veel kunstenaars de zomerhoofdstad van Europa. In Nederland is die titel eigenlijk verassend genoeg nog nooit geclaimd.

Nijmegen kan dat doen, zeker gezien de kwaliteiten die de stad bezit. Maar ook vanuit de geschiedenis kan Nijmegen dit waarmaken. Onze stad was altijd al een belangrijke stad. Denk maar aan de Romeinse tijd en de middeleeuwen, toen Nijmegen een van de keizersteden was met een verblijf voor de keizers op het Valkhof. Eind 18e en begin 19e eeuw was Nijmegen en omgeving een belangrijke toeristische hotspot. De stad stond bekend om zijn mooie omgeving en het bergspoor naar Berg en Dal was een ware attractie.

Nijmegen is een relaxte stad. In de zomer is het hier prettig toeven. Er is altijd wat te doen en binnenkort kun je ook nog lekker zwemmen midden in de stad. En voor wie wil kan rustig struinen, wandelen en fietsen in de regio en ’s avonds stappen in de stad. RBT KAN ziet het concept zomerhoofdstad als een uitgelezen kans om vooral jongeren uit binnen- en buitenland te trekken naar Nijmegen. 2016 is een mooie aanleiding om ermee te starten. Bijvoorbeeld als de nevengeul officieel wordt geopend. En mogelijk dat we er iets blijvends voor de stad aan overhouden. In ieder geval een nieuwe eretitel, nieuwe trots en mogelijk ook nieuwe zomeractiviteiten. Het kan er alleen maar leuker op worden in Nijmegen, the Summercapital of Holland.

Jan van der Meer