‘Nijmegen is een grote proeftuin voor duurzame initiatieven’

“Als jong broekie las ik in de kranten al onheilspellende berichten over het broeikaseffect. Ik werd daar enorm door geraakt en besloot dit via de politiek aan te pakken. En in 2018 kunnen we nu als stad groots uitpakken, want dan zijn we voorbeeldstad van heel Europa.” Een interview in Nijmegen Business.

Oud-wethouder Jan van der Meer was van 2006 tot 2014 verantwoordelijk voor verduurzaming van Nijmegen met klimaat & energie en groen & water in zijn portefeuille. Nog steeds is hij nauw betrokken met initiatieven die onze stad groener maken. “Na mijn studie politicologie heb ik me ingezet voor een betere omgang met onze leefomgeving. Als wethouder heb ik al die kennis en bevlogenheid ingezet en dat is gelukt.”

Gemotiveerd

Het succes heeft te maken met de bestuurders van de stad én de inwoners. “Nijmegen heeft het beleid goed op de rit als je kijkt naar verduurzaming. Er is veel geïnvesteerd in het warmtenet en ook rijden de stadsbussen op CO2-neutraal gas. Maar ook de beweging van onderop is bewonderenswaardig, want bewoners en ondernemers willen zelf ook aan de slag. Van elektrische bakfietsen en verwarmde zitkussens tot complete windparken; de breedgedragen motivatie om ons klimaat te verbeteren is de sleutel van ons succes.”

Groene uitdagingen

Jan introduceert de Green Challenges in het kader van Nijmegen als Green Capital 2018. In kleine teams gaan particulieren en bedrijven uitdagende projecten aan om duurzame initiatieven van de grond te krijgen. “Zo kun je denken aan een woonwijk die volledig overstapt op LED-verlichting of een voorbeeldwoning die helemaal wordt ingericht met meubels die gemaakt zijn van hergebruikt materiaal. Elke maand presenteren de teams hun vorderingen in duurzaamheidscafés. Zelf ben ik aanjager van een team dat zich inzet voor energiebesparing. Daarnaast organiseren we prijsvragen met leuke duurzame cadeaus om het grote publiek ter bereiken. Het feit dat Nijmegen zo ontvankelijk is voor projecten in duurzaamheid, maakt de stad tot een grote proeftuin waar bedrijven mooi op kunnen inhaken.”