Nijmegen krijgt z’n ‘Lonely Planet’

cityguideDe oudste stad van Ne­derland krijgt haar eigen toeris­tische stadsgids. De Nijmegen City Guide wordt vol­gende week vrijdag ten doop ge­houden in het Nieuwscafé van De elderlander/ROC. „Het is de eer­ste en enige toeristische gids van Nijmegen die de veelzijdigheid van de stad en de omgeving laat zien”, aldus Frank Tazelaar, samen met GroenLinks-wethouder Jan van der Meer initiatiefnemer van het boek.

De gids is gefinancierd door de gemeente Nij­megen en geproduceerd door Literair Produc­tiehuis de Wintertuin. Als voorbeeld diende de populaire Lonely Planet Guide. „Ei­genlijk hebben we een heleboel mooie gidsen bekeken en een soort best of gemaakt”, aldus Taze­laar die zelf ook een van de schrij­vers is.

Bedoeling van de gids is te­vens om ook Nijmegenaren meer van hun de stad én de omgeving te laten zien. Alle wijken komen aan de orde. Er zijn kaders gewijd aan bijzondere zaken in Nijmegen zoals ‘roze Nijmegen’, de sport in de stad, ‘ biologisch’ Nijmegen, multiculti, architectuur en zo nog wat thema’s. „De reacties die we hebben gehad van proeflezers zijn prima. Iedereen heeft zin om met de gids de stad in te gaan omdat er nog zo veel te ontdekken is. Ook voor mensen die al lang in Nijme­gen wonen”, aldus Tazelaar.

Tazelaar: „Voor mensen die kort in Nijmegen zijn en toch iets bijzon­ders willen doen hebben we tien actieve tips: ga lopen, kom feesten, ga uit, ga polderen. En dan werken we die uit. Voor het lopen verwij­zen we naar evenementen als Vier­daagse en Zevenheuvelenloop maar ook naar wandelroutes in en rond de stad. Alle informatie die wij hebben verzameld is aange­vuld met tips van kenners.”

Met de Nijmegen City Guide is het niet alleen mogelijk de weg te vinden in de binnenstad, maar er is ook te lezen wat in de omliggen­de wijken te zien en te doen is. De kaarten per wijk en een trefwoor­denregister wijzen de weg door en rond de stad. Alles is voorzien van informatie over openingstijden, prijzen en rolstoeltoegankelijk­heid. Tazelaar: „Bijzonder is het feit dat er geen advertenties in voorkomen, en dat de City Guide door een onafhankelijke redactie is gemaakt. We hopen dat we geen fouten hebben gemaakt, maar iedereen kan reageren via de mail.

De gids die 153 pagina’s telt, wordt in een eerst oplage van 5000 exem­plaren gedrukt. De winkelprijs be­draagt 10 euro.

Nieuwe stadsgids over Nijmegen is gefinancierd door de gemeen­te Nijmegen. Bedoeling is ook om bewoners meer van hun stad te laten zien.

Bron: De Gelderlander 21 mei 2008