Nijmegen gaat de dijkingreep bij Lent verder voorbereiden en ook uitvoeren op verzoek van het rijk. Binnenkort tekent de gemeente daarvoor de noodzakelijke contracten. Een bericht uit De Gelderlander.
Nijmegen is blij met het rijksbesluit. Het stadsbestuur heeft er steeds op ingezet dat de dijkverlegging meer moet zijn dan alleen een technisch project. De rivierverruiming is daarom gekoppeld aan de ontwikkeling van een nieuwe stad rond de Waal. Met de gemeente in de rol van uitvoerder kan Nijmegen de grote kwaliteitsambities zelf waarmaken. De ingreep levert een stedelijk rivierpark op met een eiland langs een brede nevengeul.
Over de verantwoordelijkheid voor de dijkverlegging ( kosten 351 miljoen euro) heeft de gemeente daarom intensief met het rijk gesproken. Aanvankelijk wilde de minister álle risico’s bij de gemeente leggen. Dat was voor het stadsbestuur onaanvaardbaar. Vooral omdat de ingreep een nationaal project is om meer grip te krijgen op de waterafvoer bij extreem hoogwater. Het moet overstromingen in de toekomst voorkomen.
Uiteindelijk is het rijk alsnog akkoord gegaan met een totaal andere risicoverdeling. Voorbereiding en uitvoering komen alsnog volledig voor rekening én risico van Den Haag. Bij het rijk komt bovendien de bewijslast te liggen om aan te tonen dat de gemeente zich niet voldoende heeft ingespannen als plotseling problemen opduiken. Daarbij gaat het vooral om het afstemmen van het dijkplan met projecten zoals de stadsbrug en de aanleg van een nieuw waterhuishoudkundig systeem.
Het rijk is wel verantwoordelijk voor het voorkomen van kwel in het ‘oude’ Lent na de dijkingreep. Een betonnen scherm in de grond tot 25 meter diep tussen Fort Lent en Hof van Holland moet straks wateroverlast voorkomen.