Nijmegen werkt aan een subsidieregeling voor groene daken: de gemeente betaalt dan mee aan planten op het dak. Op het stadhuis is het dak al tuin. Onkruid groeit er ook. Een bericht uit De Gelderlander.
„Eén, twee keer per jaar moeten we er wat uittrekken. Berkenplantjes met name.” Groenambtenaar Veronique Bezemer loopt met plezier mee het dak van het Nijmeegse stadhuis op. Daar groeit sinds een tijdje sedum, een soort vetplantje. „En siergrassen, zodat je wat variatie hebt.” In het voorjaar heeft het mooi gebloeid, verteld ze. Nu is het een beetje een saaie vlakte, daar op het dak.
Het gras groeit in bakken grond langs de zijkant, het sedum groeit gewoon op de dakbedekking. Nou ja: er ligt wortelwerend doek en wat ander spul onder. „ Sedum kan overal. Je kan wel hele bossen op het dak planten, maar dan heb je ook grond nodig.” En een dakconstructie die het gewicht aankan. De tuin op het dak heeft een boel voordelen. De planten vangen fijnstof op, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Het groen isoleert ook, wat in de zomer zorgt voor verkoeling. Daarnaast houden de planten water vast, waardoor bij fikse regenbuien het riool niet zo belast wordt. Dat heeft in de winter wel weer een nadeel: een nat dak geleidt de warmte beter dan een droog dak.
Het groen zorgt er ook voor dat het dak niet zoveel zonlicht absorbeert en warm wordt, waardoor de temperatuur in de omgeving minder hoog wordt. Leg je de hele stad vol met groene daken, dan daalt de temperatuur met enkele graden, is de verwachting. „ Maar ondanks de voordelen is er in Nederland toch koudwatervrees”, vertelt Bezemer. „ In Duitsland is het al veel normaler, daar is in sommige steden een groen dak bij nieuwbouw zelfs verplicht.”
Het groene dak heeft een groot nadeel: het is eens zo duur om aan te leggen. „Het gaat wel eens zo lang mee, zeggen ze.” Maar om meer mensen over de streep te trekken, wil Nijmegen het kostenverschil tussen een normaal plat dak en een groen dak via een sudsidie bij gaan passen. Hoe precies, dat is nog onderwerp van studie. In Rotterdam bijvoorbeeld bestaat zo’n subsidieregeling al, maar wordt er maar mondjesmaat gebruik van gemaakt.
Milieuwethouder Jan van der Meer wil er hoe dan ook vol voor gaan. Voor het milieu, maar ook voor het beeld: een groen dak oogt stukken leuker dan het zwarte bitumen. Om die reden laat hij de sedumplantjes ook op de schoorsteen op de hoek Augustijnenstraat/Stikke Hezelstraat aanbrengen. En op de liftschacht van de Mariënburggarage.