Opening eerste ommetje

neerbosch4Zondag 25 mei opent GroenLinks-wethouder Jan van der Meer officieel het eerste ommetje van Nijmegen, de Groene Ring in Neerbosch-Oost. De Groene Ring is het eerste ommetje van een netwerk dat door de stad moet gaan lopen. De opening van het eerste ommetje vindt plaats tijdens de Dag van het Park en sluit goed aan bij het thema van dit jaar ‘Mooi dichtbij’. De start is om 14.00 uur in Park Nocturne in Neerbosch-Oost (nabij flat Nocturne).

Een ommetje is een korte wandeling door de omgeving, ligt niet ver van de woning en is makkelijk te bereiken. Een ommetje duurt maximaal een uur en heeft een gemiddelde lengte van 3,5 tot 4 kilometer. Daarnaast moet de omgeving van een ommetje veilig en rustig zijn, het liefst vrij van gemotoriseerd verkeer. Een ommetje moet als zodanig herkenbaar zijn, toegankelijk en vooral gevarieerd. Een ommetje kan zowel door het groen als door de bebouwde omgeving lopen. Een ommetje stelt iedereen in staat dichtbij huis een ontspannende wandeling te maken.

Door verbindingen te maken tussen de verschillende ommetjes in de stad kan er een netwerk van ommetjes ontstaan. Wanneer dit netwerk aansluit op de ommetjes rondom de stad, wordt het voor iedere bewoner mogelijk om op een prettige wijze dicht bij huis te recreƫren en vervolgens ook via een aantrekkelijke route naar het omliggende landschap te komen.

Een aantal ommetjes, zoals het ommetje in Neerbosch-Oost en het Petruspad in Hees, zijn al bekend.

Veel ommetjes zijn echter alleen bekend bij wijkbewoners. De gemeente doet een beroep op inwoners van de stad hun ommetjes kenbaar te maken. De gemeente maakt vervolgens een kaart met daarop de routes en zorgt dat de ommetjes goed herkenbaar en begaanbaar worden. Binnenkort volgt meer informatie en een oproep op de gemeentepagina van de Brug en op www.nijmegen.nl.