Over mezelf

You are here:

©VRFvandermeer-gemEHV0002
Sinds mei 2018 ben ik wethouder van de Gemeente Eindhoven. Mijn portefeuille bestaat uit: Klimaat en Energie, Groen en Water, Aardgasvrije wijken, Circulaire Economie, Openbare Ruimte en Dierenwelzijn.

CV:
Ik ben op 27 januari 1965 in Mill geboren, zoon van een timmerman. Na in Grave de Havo te hebben gedaan, doorliep ik de propedeuse maatschappelijk werk aan de hogeschool in Arnhem, waarna ik naar de Radboud Universiteit Nijmegen kon. In 1995 studeerde ik daar af als politicoloog.

Na mijn afstuderen werkte ik als programmeur van politieke debatten bij politiek-cultureel centrum O42. Ik deed daar samen met Paul Depla de debattenserie “If you can’t stand the heat, get out of the kitchen!”

Ik heb daarna gewerkt als wetenschappelijk medewerker van het Eerste Kamerlid Marten Bierman, pr-medewerker van Das&Boom, en projectleider bij Milieudefensie. Van oktober 2001 tot mijn aanstelling als wethouder was ik hoofd voorlichting en communicatie van het landelijk bureau van GroenLinks.

Van 1994 tot 1998 was ik fractiemedewerker van De Groenen/Stadspartij Leefbaar Nijmegen. Ik was ook lijsttrekker en raadslid van deze partij tot ik in 2001 overstapte naar GroenLinks.

Ik was wethouder van de gemeente Nijmegen van 2006 tot 2014. Tussen 2006 en 2010 was ik verantwoordelijk voor Mobiliteit, Groen, Milieu en Recreatie. In de periode 2010-2014 was ik wethouder voor de Ruimtelijke Ontwikkeling Waalsprong, Wonen, Klimaat & Energie, Groen & Water.

In 2015 werd ik adviseur van het bureau Over Morgen in Amersfoort. Al vrij snel had ik een langjarige opdracht bij de Metropoolregio Amsterdam. Ik was daar in opdracht van zo’n 30 publieke en private partijen de warmteregisseur en mijn taak was om samen met de partijen te komen tot een robuust, regionaal, duurzaam en slim warmtenet voor in totaal een half miljoen woningequivalenten. Ook voor de regio Arnhem-Nijmegen was ik vanaf 2017 de warmteregisseur.

Nevenfuncties:

– Lid Raad van Toezicht Lux

– Voorzitter Raad van Commissarissen Windpower Nijmegen

– Voorzitter Stichting Zomerhoofdstad

– Voorzitter Stichting Green Capital Challenges

– Lid college van de Nachtburgemeester

Motivatie:

jan-bij-windmolens

Actief zijn voor een duurzame groene wereld; dat is al vanaf mijn jeugd mijn drijfveer. Het geeft mij veel energie wanneer ik projecten gerealiseerd krijg op het gebied van natuur, milieu, (duurzame) gebiedsontwikkeling en duurzame energie. Ik heb altijd de politiek gebruikt als middel om mijn ambities te realiseren, maar nu zet ik mijn ervaringen in buiten de politiek.

Ik ben ambitieus, besluitvaardig en creatief. Als wethouder heb ik samen met partners in de stad Nijmegen duurzamer kunnen maken. Zo verbruikt de stad al zeven procent minder energie tov 2008 en dat met een groeiende bevolking en tegen de landelijke trend van groei in. Nijmegen is in 2014 uitgeroepen tot de duurzaamste gemeente van Nederland (VNG), solarcity en was finalist bij de European Green Capital Award voor het jaar 2016.

Op cruciale momenten heb ik projecten als het warmtenet en bussen op groengas succesvol door het besluitvormingsproces geleid. En mijn creativiteit helpt om problemen onorthodox aan te pakken, projecten gefinancierd te krijgen en mediagenieke momenten te creëren.

Ik ben een conceptuele denker, vlot met de pen en kan aansprekende presentaties geven. Ik werk het liefst in een dynamische omgeving met veel bevlogen en positief ingestelde mensen.

Contact:
E-mail: j_meer@dds.nl