SOM start winkel voor ‘groene wereld’

logo_ons_groene_hertDe Stichting Onderwijs en Milieu (SOM), bekend van buurt- en milieuprojecten in de stad, opent eind van het jaar een milieuwinkel in het centrum van Nijmegen. “De winkel moet mensen enthousiast maken voor duurzame producten en diensten.

Ze moeten er bijvoorbeeld alle informatie kunnen vinden over zonnepanelen, zonneboilers, groene daken en isolatiemaatregelen voor woningen”, zegt woordvoerster Tineke Honingh van de SOM.

Maar ook zijn er de adressen te vinden van regionale groente- en fruitboeren en biologische slagers. “Dat moet mensen stimuleren meer duurzame streekproducten te kopen”, zegt Honingh.

Verder wordt gedacht aan het verhuren van elektrische fietsen en scooters. In de winkel komt uiteraard ook een oplaadpunt.

De SOM-medewerkers gaan bezoekers ook helpen met subsidieaanvragen bij de gemeente of het rijk voor allerlei milieuvoorzieningen. “We maken bezoekers wegwijs in het woud van groene aanbieders, subsidies en regelingen.”

Als locatie voor de winkel zijn in beeld het voormalige pand van Van der Stad aan het Hertogplein en het winkelpand van Hoefsloot aan de Burchtstraat. Begin september verlaat Hoefsloot Nijmegen. De definitieve keus hangt mede af van de verbouwingskosten.

De gemeente ondersteunt het ini­tiatief met 60.000 euro. Het stads­bestuur heeft eerder besloten in te zetten op een jaarlijkse energiebe­sparing van 3 procent in de stad. Onder het motto ‘Ons Groene Hert’ wordt daar actie voor ge­voerd. Deze campagne krijgt straks een plek in de milieuwinkel. Volgens Tineke Honingh zoekt de SOM nog naar meer partners. De winkel staat in principe open voor alle ondernemers die groene pro­ducten of diensten aanbieden. „We willen graag samenwerken met architecten en aannemers die alles weten van milieuvriendelijk en energiezuinig bouwen.”

Zelf hevelt de SOM – al 25 jaar ac­tief in de stad en elders in het land – het eigen bureau (twaalf me­dewerkers) van de Derde van He­zewijkstraat in Wolfskuil over naar de milieuwinkel.

Ook de ambtenaren van het bu­reau Milieusamenwerking en Af­valverwerking Regio Nijmegen ( MARN) krijgen waarschijnlijk een werkplek in het winkelpand. De MARN is namens tien gemeen­ten actief op terreinen als afval, bo­dem, externe veiligheid, handha­ving, klimaat en energie.

In de milieuwinkel komt verder een expositieruimte waar ook ruimte is voor lezingen.

Zie ook www.somnijmegen.nl en www. onsgroenehert. nl

Bron: De Gelderlander