Stadseiland Nijmegen wint prestigieuze prijs in New York

dijkverleggingOp 29 oktober is in New York de Waterfront Center Award 2011 toegekend aan het plan ‘Ruimte voor de Waal’ bij Nijmegen. Het plan is onderdeel van het landelijke project Ruimte voor de Rivier, dat met meer dan 30 rivieringrepen de risico’s op overstromingen bij hoogwater moet verminderen. In Nijmegen wordt de dijkverlegging gecombineerd met de aanleg van een rivierpark in het hart van de stad. De jury van de Waterfront Center Award roemt de wijze waarop omwonenden zijn meegenomen in de planvorming, de innovatieve combinatie tussen hoogwaterbescherming en gebiedsontwikkeling en de kennisdeling met riviersteden in de buurlanden.

Jan van der Meer reageert verheugd als verantwoordelijk wethouder: “Er is in de afgelopen jaren keihard gewerkt om een goed plan voor Nijmegen en Lent te maken. Deze prijs is een bijzondere waardering van onze aanpak in de planfase. Maar het is vooral ook een stimulans om de ambities waar te maken in de uitvoering van het project.” De dijkverlegging, het graven van de nevengeul en de aanleg van het eiland dienen uiterlijk in 2016 klaar te zijn. Daarna zal de inrichting van het eiland, waaronder bebouwing plaatsvinden.

In de afgelopen jaren ging de Waterfront-prijs onder andere naar waterprojecten in Sydney, Dallas en New York. “We zijn trots dat Nijmegen nu in deze lijst van wereldsteden voorkomt. Deze Award toont aan dat de Nederlandse kennis van watermanagement internationaal sterk onderscheidend blijft”, zegt Ingwer de Boer, programmadirecteur Ruimte voor de Rivier.

De Waterfront Center Award is een internationaal instituut dat de ontwikkeling van stedelijke waterfronten wil stimuleren en onder de aandacht wil brengen. De organisatie houdt jaarlijks een congres in New York en reikt er awards uit aan succesvolle waterprojecten. Ruimte voor de Waal bij Nijmegen heeft de Top Honor Award gewonnen in de categorie ‘planvorming’.