Subsidiepot voor zonnepanelen al leeg

groene-hertwinkelDe door de gemeente Nijmegen beschikbaar gestelde subsidies op de aankoop van zon­nepanelen en zonneboilers zijn zeer gewild. Binnen tien dagen was de subsidiepot leeg, zo zei wet­houder Jan van der Meer zaterdag bij de officiële opening van Het Groene Hert.

Het duurzaamheids­centrum aan de Burchtstraat ging vier weken geleden al open. Vanaf toen konden mensen er een subsi­die aanvragen. De gemeente had 140.000 euro beschikbaar. Er kwa­men 66 aanvragen binnen. Nijme­gen subsidieert ongeveer 20 pro­cent van de aankoopprijs. Van der Meer beloofde zijn best te zullen doen om dit jaar nog met een tweede subsidieronde te komen.

‘Deze groene Hema is uniek in Nederland’

In Het Groene Hert zijn allerlei duurzame producten te koop: van wijn en frisdrank tot T-shirts, en van condooms tot lampen. Men­sen kunnen er ook advies krijgen over woningisolatie, duurzame re­creatie en aanverwante zaken.

„We willen met dit brede assorti­ment laten zien dat duurzaam, bio­logisch en fair- trade ook leuk kun­nen zijn”, zei directeur Stan Se­veke zaterdagmiddag. „ Hier kun­nen consumenten én producenten zien hoe het kan én moet”, sprak wethouder Van der Meer, die de nieuwe winkel ‘een groene Hema’ noemde. „Deze combinatie van winkel en adviescentrum is uniek in Nederland. Daar ben ik ontzet­tend trots op. Het laat zien dat Nij­megen landelijk koploper is op het gebied van duurzaamheid.”

De feestelijke opening was druk bezocht. Er stonden onder meer stands van producenten die aan de winkel leveren. Maar ook bedrijf­jes die er dezelfde filosofie als Het Groene Hert op na houden. Zoals De Keuken van Mevrouw De Boer. De Nijmeegse Rominda van der Wal begon een jaar geleden met deze thuisbrengservice van ve­getarische en biologische maaltij­den. Ze doet dat met een bakfiets.

Bron: De Gelderlander