Supers gedwongen om koeling af te dekken

koelvitrineAlle 120 supermarkten in Nijmegen en acht omringende gemeenten worden verplicht hun open koelmeubelen af te dekken. De negen samenwerkende gemeentebesturen gaan dat afdwingen omdat volgens hen de branche te laks is met het terugdringen van de energieverspilling door open koel- en vrieskasten.

Volgende maand krijgen alle supermarkten in Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Ubbergen, Wijchen en West Maas en Waal hierover een brief. Daarmee willen de gemeenten de omvang van de super, het energieverbruik en reeds genomen besparingsmaatregelen in kaart brengen.

Na de zomer komt er een controleur over de vloer. De supermarkt krijgt dan twee maanden de tijd om de horizontale koelingen af te dekken. Vanaf januari zijn ook verticale open koelingen taboe.

Stok achter de deur is de wettelijke verplichting voor bedrijven om maatregelen te nemen om energie te besparen als ze de investering daarin in vijf jaar kunnen terugverdienen. „De tijd van vrijblijvendheid is voorbij”, stelt de Nijmeegse wethouder Jan van der Meer. „Het is niet te verkopen dat burgers worden aangespoord spaarlampen in te draaien terwijl de energie er elders met bakken uit gaat.”

Voor het gemeentelijke samenwerkingsverband MARN zijn open koelingen de ‘grootste energieslurpers’. Met gesloten systemen kunnen supermarkten volgens de MARN de helft zuiniger koelen, goed voor een kwart van het totale energieverbruik. Een supermarkt kan, aldus de MARN, zo evenveel energie besparen als 12 huishoudens jaarlijks verbruiken.

Bron: De Gelderlander