Ter Horst zet Nijmegen in het zonnetje

duurzaamheidsmonitorOp 9 september 2009, de Dag van de Duurzaamheid, huldigde minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken de zes koplopers van de Lokale Duurzaamheidsmeter 2009. Breda, Alkmaar, Nijmegen, Amersfoort, Tilburg en Groningen kregen als eerbetoon voor hun duurzame beleid een duurzaamheidsmeter uitgereikt in café Dudok te Den Haag. Wethouder Jan van der Meer heeft de prijs voor Nijmegen in ontvangst genomen.

Veel gemeenten scoren dit jaar voldoende of zelfs ruim voldoende op de Lokale Duurzaamheidsmeter. Momenteel gaan Breda en Alkmaar aan kop, op de voet gevolgd door Nijmegen, Amersfoort, Tilburg en Groningen. Nijmegen haalde een score van ruim 92%. Hieruit blijkt dat duurzaamheid in onze gemeente de laatste jaren hoog op de politieke agenda heeft gestaan.

Bron van inspiratie
Ter Horst toonde veel waardering voor de Lokale Duurzaamheidsmeter als inspiratiebron. “Ik ben om verschillende redenen enthousiast over deze lokale duurzaamheidsmeter. Ten eerste is het belangrijk dat we als overheid laten zien dat we onze verantwoording nemen. In het streven naar een duurzame samenleving heeft de overheid een voorbeeldfunctie en zeker op lokaal niveau, dicht bij de mensen, heeft dat effect. Ten tweede is de duurzaamheidsmeter transparant. Gemeenten kunnen op de website van elkaar zien waar ze staan. Dat leidt tot gezonde concurrentie, en het biedt mogelijkheden om van elkaar te leren.”

Duurzaamheidsmeter
Meer dan 130 gemeenten hebben meegedaan aan de Lokale Duurzaamheidsmeter 2009. Deze meter geeft aan welke ambities en initiatieven een gemeente heeft op het gebied van duurzame ontwikkeling. Het instrument bestaat sinds 1999 en is ontwikkeld door COS Nederland, de vereniging van centra voor internationale samenwerking.

De Lokale Duurzaamheidsmeter bestaat uit drie vragenlijsten, die zijn gebaseerd op de drie dimensies van duurzame ontwikkeling: People, Planet en Profit. De eindscores van die vragenlijsten bepalen het duurzaamheidsgehalte van een gemeente. Via de website www.duurzaamheidsmeter.nl zijn de vragenlijsten ingevuld. Via dezelfde website zijn ook de eindscores van alle andere gemeenten te bekijken.