De kans dat het filebestrijdingsproject Slim Prijzen een vervolg krijgt, is niet groot. Volgens de Nijmeegse verkeerswethouder Jan van der Meer is met name de financiering een probleem. De files in de spits voor de Waalbrug stadinwaarts zijn sinds de start van het project Slim Prijzen op 7 september een stuk korter en op sommige dagen van de week zelfs verdwenen. Een verslag uit De Gelderlander.
Dat de files zijn verdwenen komt doordat de deelnemers aan het project een andere route dan wel een ander tijdstip kiezen om de stad te bereiken. Ze worden daar financieel voor beloond. Voor elke keer dat ze de spits mijden, krijgen ze een geldbedrag. De proef loopt tot 19 december en is juist nu ingesteld omdat er werkzaamheden aan de A325 plaatsvinden. Het is een compensatie voor de overlast daarvan.
Pas in mei 2010 start een tweede project Slim Prijzen II. Dat is een voorloper van het rekeningrijden. Dat project strekt zich uit over de toegangswegen tot Nijmegen, de A50, A15, A12, A73 en A325. Deelnemers aan die proef krijgen een kastje in de auto. Elke keer dat ze tijdens de spits over een van die wegen rijden, worden ze geregistreerd. Mijden ze die wegen, dan krijgen ze een beloning.
Wethouder Van der Meer zegt dat de werkzaamheden die na december op en rond de A325 plaatsvinden niet extra hinderlijk zijn voor het verkeer. Niettemin zou hij het liefst zien dat Slim Prijzen een vervolg krijgt tot aan de ingang van het tweede project in mei. „Maar dat wordt lastig”, zegt Van der Meer. „We zullen minister Eurlings moeten overhalen om mee te betalen.” Driekwart van het project wordt betaald door het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De gemeente Nijmegen en de Stadsregio Arnhem Nijmegen betalen de rest.
Wachten op het zekere infarct
Het is een verademing, met 80 over deWaalbrug. Te danken aan een vreemd project met een rare naam waar niemand vertrouwen in had. De Nijmeegse verkeerswethouder Jan van der Meer is ingenomen met het succes van Slim Prijzen, maar haast zich om ook andere argumenten te geven voor de recente snelle doorstroming van het verkeer op deWaalbrug. „We hebben nu herfstvakantie en we hebben een economische crisis. Daardoor is er ook minder verkeersaanbod.”
Toch zou het de wethouder een lief ding waard zijn als de proef ook na 19 december wordt voortgezet. „Ik ben daar een voorstander van”, zegt Van der Meer. Maar hij heeft er een hard hoofd in. „Het is duur en het moet wel betaald kunnen worden.” Continuering van het project is afhankelijk van deelname door het ministerie van Verkeer enWaterstaat. Minister Eurlings betaalt driekwart van de kosten. De kosten voor Nijmegen zijn relatief laag. De stad betaalt samen met de Stadsregio Arnhem Nijmegen het resterende kwart.
Navraag bij het projectbureau Slim Prijzen leert dat ze daar nog niet precies in beeld hebben of de vermindering van de files inderdaad wordt veroorzaakt door Slim Prijzen. Pas half november is daar zekerheid over. Dan presenteren de initiatiefnemers de precieze cijfers. Maar nu al kan worden vastgesteld dat er ten eerste minder files zijn en ten tweede dat vele honderden deelnemers zich ook houden aan de spelregels, namelijk niet in de spits over deWaalbrug rijden. Feit is dat 6600 automobilisten aan de proef meedoen, zonder dat voor honderd procent zeker is dat ze ook allemaal de spits mijden. Hoe dan ook, verkeersdeskundigen zeggen dat een vermindering van het aantal auto’s met 3 procent al leidt tot 30 procent minder files. Het is derhalve niet de vraag óf er minder files zijn door het project maar hoe veel minder.
Er is maar één manier om er zeker van te zijn dat het project doorgaat: als de werkzaamheden aan de A325, de ombouw van snelweg tot stadsweg, langer gaan duren. Dan kan de gemeente Nijmegen bij minister Eurlings aankomen met de vraag om extra geld ter compensatie van de overlast. Dat is ook de overtuiging van het projectbureau Slim Prijzen. „Kijk, wij hebben het project juist in het najaar gepland omdat daar nu wegwerkzaamheden aan de weg plaatsvinden. Maar na 19 december als de proef afloopt zijn de werkzaamheden niet meer van dien aard dat ze het verkeer hinderen”, aldus Marina Meens van Slim Prijzen. Ze zegt geen signalen van de aannemer te hebben dat de werkzaamheden vertraging oplopen.
Maar de initiatiefnemers hopen ook dat de reizigers naar Nijmegen ook zonder de financiële prikkel die Slim Prijzen biedt, de spits zullen blijven mijden „Ze hebben gemerkt hoe goed het werkt”, zegt Meens. „We hopen dat dat doorwerkt.” Jan van der Meer hoopt dat eveneens. Hij is daarnaast geïnteresseerd in de uitkomsten van het experiment. „ Je moet kunnen vergelijken. Je moet een periode van financiële beloning kunnen vergelijken met normaal gedrag. Daar kun je vervolgens lering uit trekken.”
De verkeerswethouder is tegelijkertijd wat terughoudend over het succes: „Het probleem is dat je gegarandeerd meer verkeer over de Waalbrug krijgt zodra je kunt melden dat er geen files meer zijn. Daar moeten we ook voor oppassen.”
Bron: De Gelderlander