Blog: In de top 11 van beste bestuurders van 2009

kerstmannenloop-13-dec-08-019-xWelke bestuurder durft het meest en is innovatief, moedig en succesvol in de strijd tegen de bureaucratie? Binnenlands Bestuur presenteert vandaag de Beste Bestuurder van 2009 en de tien runner-ups. Nou sta ik op plek negen. En daar word ik een beetje verlegen van. Want ik sta daar tussen types als Lodewijk Asscher, Ahmed Aboutaleb en Ahmed Marcouch; personen die veelvuldig in het nieuws waren. Saskia Bolten uit Delft, eveneens van GroenLinks, staat ook in de top 11.

Toch een leuke opsteker zo aan het eind van het jaar en van de raadsperiode. Bovendien een leuke opsteker voor de afdeling milieu. Zonder onze milieu-ambtenaren had ik het milieu- en klimaatbeleid in Nijmegen nooit zo goed op de kaart kunnen zetten. We zijn met ideeën en innovatieve voorstellen gekomen die ook landelijk steeds meer worden gezien en gewaardeerd. Nijmegen is inmiddels een van de koplopers als het gaat om het klimaatbeleid.

Maar ook op het gebied van mobiliteit spelen we ons in de kijker. Denk maar aan de Waalsprinter, het project Slim Prijzen – waardoor we bijna geen files meer hebben – en de tram. Maar ook de beleidsmedewerkers van Groen en Recreatie hebben hard gewerkt. Zo ben ik bijzonder trots op het project Groene Allure Binnenstad, waar het voorstel voor groene daken uit voortkomt. Dus ook de jongens en meiden van Openbare Ruimte, waar mobiliteit en groen onder vallen, bedank ik voor hun inzet.

Hieronder de beoordeling van Binnenlands Bestuur:

9. JAN VAN DER MEER
In Kopenhagen praatte de bestuurlijke top van de wereld over een schoner milieu en energiezuiniger beleid. Jan van der Meer, wethouder Mobiliteit, Milieu, Groen & Recreatie in Nijmegen, weet de mondiale problematiek goed te koppelen aan lokale politiek. De Nijmeegse GroenLinks-wethouder maakte serieus werk van het stimuleren van de fiets en het terugdringen van het autoverkeer in de stad. Er komen extra fietsparkeerplaatsen in Nijmegen en de plannen voor de terugkeer van de tram in de stad zijn in de maak. Het past in het doel van Van der Meer om milieubeleid concreet op de kaart te zetten. Daarom krijgen schone auto’s korting bij het parkeren en als eerste stad in Nederland kregen 65-plussers gratis openbaar vervoer. Ook als eerste van Nederland bracht Nijmegen door infraroodopnames vanuit een vliegtuigje in beeld welke delen van de stad de meeste hitte uitstralen: de daken. In lijn daarmee ligt natuurlijk de gemeentelijke subsidie voor het realiseren van ‘groene’ daken.

Het totaaloverzicht is te vinden op de site van Binnenlands Bestuur.