‘Woonmiles’ geven starters meer kans

huurwoningBetaalbare huurwoningen in populaire buurten moeten voortaan niet vanzelfsprekend toevallen aan ouderen die al sinds mensenheugenis staan ingeschreven bij Entree. Het is eerlijker om toe te werken naar een puntensysteem, waarbij gegadigden ‘woonmiles’ verdienen, gelijk het spaarsysteem voor ‘airmiles’. Een bericht uit De Gelderlander.

Woonmiles krijgt een woningzoekende niet enkel voor wachttijd maar ook als hij bijvoorbeeld actief is in de wijk; iets vrijwillig doet van groot maatschappelijk nut; of objectief te klein woont voor zijn situatie.

Heb je zo 200 woonmiles verdiend terwijl een toegewezen woning er 150 kost, dan hou je nog 50 punten over voor doorstroming later. Het idee is voortgekomen uit een ‘inspirerende ontmoetingsdag’ van de samenwerkende woningcorporaties in de stadsregio Nijmegen, gehouden bij idee├źnfabriek ‘De Waarmakerij’ in de Tooropstraat.

Wethouder Jan van der Meer, deelnemer aan die braindrain, is enthousiast en ziet het idee graag verder uitgewerkt. Directeur Adri van Grunsven van Standvast Wonen neemt het voortouw en zal het plan aankaarten in het overleg met alle belanghebbende partijen.

Een ander idee is ‘het belonen van liefde.’ Als twee starters ieder een kamer hebben en gaan samenwonen, verdienen ze dubbele punten voor het vrijmaken van hun twee kamers aan twee andere huurders.