Yvonne Keijzers klimaatambassadeur voor Nijmegen

yvonne-keijzersYvonne Keijzers is de klimaatambassadeur voor Nijmegen. Zij gaat op verzoek van de gemeente Nijmegen verslag doen van de klimaattop in Kopenhagen en zal, samen met de Nijmeegse delegatie, Nijmegen een gezicht geven in Kopenhagen. Ze haalt via weblogs en interviews Kopenhagen naar Nijmegen.

Vanavond 2 december presenteert Keijzers zich aan de leden van de raad en bezoekers van de politieke avond. Ze doet dit samen met twee studenten van de Nijmeegse studentenvereniging Milieuprisma, Jelleke Bosma en Lieke van der Sanden die eerder naar Kopenhagen vertrekken en verslag doen van hun bevindingen, en de raadsleden Anneke Arzbach en Hennie Roorda. Samen vormen ze de Nijmeegse ‘delegatie’.

Yvonne Keijzers, een 48-jarige Nijmeegse onderneemster, getrouwd en moeder van twee kinderen, heeft al lange tijd affiniteit met het thema milieu en is eerder bijvoorbeeld betrokken geweest bij een milieuexpeditie naar Groenland: ‘Project Inland Ice’. Daarnaast was zij voorlichter van het klimaatcentrum van het Rode Kruis. Ze heeft een eigen communicatiebureau. Zij zal gesprekken voeren met verschillende betrokkenen bij de klimaattop zoals delegatieleden, leden van NGO’s (niet aan de overheid verbonden organisaties), jongeren, ouderen, kunstenaars, enzovoorts. Kopenhagen is geen ver-van-je-bed show en de uitkomsten van de top zullen ook gevolgen hebben voor Nijmegen. Keijzers zoekt de ideeën op die interessant en relevant zijn voor Nijmegen.

Jongeren Kopenhagen Coalitie

Ook leden van de landelijke Jongeren Kopenhagen Coalitie (JKC) zijn op de politieke avond aanwezig. Zij hebben het groene hert geadopteerd en nemen het mee naar de klimaatconferentie, waar ze ook spreektijd hebben. Het groene hert is een aansprekend voorbeeld van een lokale actie om klimaatverandering tegen te gaan. Ze dragen klimaatneutraal geproduceerde pakken van het Nijmeegse modelabel Dutch Spirit om duidelijk te maken dat je op allerlei manieren het belang van CO2 reductie kunt invullen.

Klimaatnacht Lux

Op 9 december neemt Keijzers deel aan de Global Klimaatnacht in Lux.  Een avond vol debat, dans en meer als opwarmer voor Kopenhagen. Ook is er een live verbinding met de Nijmeegse studenten in Kopenhagen.

12 december Kopenhagen Express

Zaterdag 12 december vertrekt Keijzers samen met Roorda en Arzbach vanuit Nijmegen met de Kopenhagen Express. Dit is de trein die de Nederlandse regeringsdelegatie en andere vertegenwoordigers naar Kopenhagen vervoert. Op de trein van 300 meter lang staat de langst rijdende petitie ooit met handtekeningen en boodschappen voor de wereldleiders in Kopenhagen. Op het station en het Stationsplein zijn vele activiteiten om het vertrek naar Kopenhagen glans te geven. Zo is er vanaf 14.00 uur een mini-duurzaamheidsmarkt en gaat Nijmeegse Annie met quiz en dans de delegatie en Ons Groene Hert uitzwaaien. Op het levensgrote groene hert kunnen Nijmegenaren nog boodschappen achterlaten voor Kopenhagen. Vanuit de trein zijn er verschillende acts.

De Kopenhagen Express rijdt eerst naar Utrecht naar het Beat the Heatfestival in de Jaarbeurshal. Omdat alleen de delegatie aan boord van de trein gaat, stelt de Stadsregio nog twee bussen gratis beschikbaar voor vervoer van Nijmegenaren naar het Beat the Heat evenement. Inschrijven kan op www.onsgroenehert.nl.

Houd de website www.onsgroenehert.nl in de gaten voor de laatste versie van het programma op het station.

Op de site van De Gelderlander staat straks ook alle informatie over de belevenissen van klimaatambassadeur Yvonne Keijzers. Zij is in de periode 12-20 december ook te volgen op twitter: http://twitter.com/onsgroenehert