Zelf bouwen woning ook voor de smalle beurs

ibbnDe gemeente Nijmegen wil het zelf bouwen van woningen mogelijk maken voor Nijmegenaren met een smallere beurs en tegelijk de woningbouw in de Waalsprong stimuleren. Het college van burgemeester en wethouders lanceert daarom een speciale ‘IBBN-lening’: Ik Bouw Betaalbaar Nijmegen. Hiermee ondersteunt de gemeente particulier opdrachtgeverschap en kunnen bewoners zelf bepalen hoe ze willen wonen. De lening is in eerste instantie bestemd voor 30 kavels in De Vossenpels en bedraagt maximaal 57.000 euro per kavel. De regeling kan, als iedereen ermee instemt , begin volgend jaar ingaan.

Kenmerk van particulier opdrachtgeverschap is dat bewoners zelf bepalen hoe ze willen wonen. Individueel of samen met meer huishoudens (collectief) zijn bewoners opdrachtgever en ontwikkelaar van hun woning en kiezen zelf een architect en aannemer. Dit geeft maximale zeggenschap over hoe ze willen wonen. De individuele woonwens staat centraal. Het levert straten en wijken op met veel variatie en een grote betrokkenheid van de bewoners.
De meeste mensen hebben geen ervaring met het zelf bouwen van een woning. Daarom vraagt het meer begeleiding, advisering en overleg in de fase van de planvoorbereiding en toetsing. Als het bedrag wat mensen zelf kunnen lenen onvoldoende is, kan met een aanvullende IBBN lening de financiering rond worden gemaakt

In totaal zijn er in het Waalspronggebied 116 plekken aangewezen voor mensen die zelf hun woning willen bouwen met betaalbare zelfbouw. In het gebied het Nijland kunnen belangstellenden al sinds najaar 2010 aan de slag. In De Vossenpels loopt het project ‘Plantjevlag’ . De eerste kavels zijn al verkocht. Met de nieuwe regeling worden nu 30 kavels in De Vossenpels aangewezen voor betaalbaar particulier opdrachtgeverschap.
Het college van burgemeester en wethouders wil hiermee zelfbouw voor een brede groep mensen toegankelijk maken. Ook voor mensen met een smallere beurs. De lening lijkt sterk op de al bekende starterslening, maar is meer toegesneden op zelfbouwers. Het maximumbedrag per IBBN-lening is € 57.000,- bij een geschakelde en eindwoning (2/3 van de woningen) en € 35.000 bij een vrijstaande woning (1/3 van de woningen).

De raad beslist in december over de IBBNregeling. Als ook de uitvoeringsovereenkomsten zijn getekend kan de regeling echt van start. Dat zal begin 2013 het geval zijn.