Herstel van de landelijke allure die ‘ lichtstad’ Nijmegen in de jaren vijftig had, zodat de Waalstad voor toeristen nog meer op de kaart komt te staan. Dat is de insteek van een plan dat stichting De Verlichting, een verbond van Nijmeegse ondernemers, de komende jaren wil realiseren. Daarbij dient de Vlaamse stad Gent als ‘lichtend’ voorbeeld, omdat daar gtegelijk de energierekening flink daalde.
„In de binnenstad van Gent is in een paar jaar tijd het aantal lichtpunten verruimd van dertien- naar achttienduizend. Er verdwenen 3.500 lantaarnpalen. In ruil daarvoor zijn de gevels meer aangelicht. Door de warme en sprookjesachtige sfeer is Gent in de avond een toeristische attractie en de horeca booming”, aldus voorzitter Hans Peters.
Stichting De Verlichting is actief sinds 2005 en heeft inmiddels al verschillende plekken in de stad op creatieve wijze in het licht gezet, veelal met geld uit het Ondernemersfonds. Dat is onder meer het geval op het Keizer Karelplein (wazig silhouet van de paardrijdende Keizer Karel) en Kronenburgerpark (sprookjesgrot). Binnenkort komt de Stevenskerk in een warme gloed te staan, net als de Lange Hezelstraat. Een nieuw idee is de contouren van de tweede stadsbrug zichtbaar maken zolang die nog niet gereed is.
De stichting overhandigde gisteren een ‘beleidsplan’ met de voornemens tot 2013 aan wethouder Jan van der Meer. Die verzekerde dat de gemeente bereid is met de ondernemers mee te denken. Hoopgevend is volgens de GroenLinks-wethouder dat nieuwe verlichting energiezuiniger is en toch meer aanwezig. In Gent draait de binnenstadverlichting al op een kwart minder stroom. Probleem is dat de overstap naar nieuwe lampen geld kost. Van der Meer: „Het college heeft dat geld niet meer, maar met verkiezingen in aantocht willen politieke partijen misschien extra in de buidel tasten voor een duurzame binnenstad.”
Bron: De Gelderlander