1500 energiebesparingsadviezen voor lage inkomens

energiebesparing-minimaEen ouder van de basisschool Groot Nijeveld krijgt het 1500ste energiebesparingspakket van de gemeente Nijmegen. Met deze tips en spullen valt de energierekening van een huishouden al snel tientallen euro’s per jaar lager uit. Vrijdagochtend 17 april bezoekt GroenLinks-wethouder Jan van der Meer het maandelijks koffieuurtje in de Openwijkschool Groot Nijeveld. Deelnemers krijgen een groepsinstructie ‘Energie besparen, snel verdiend’ en een grote Groene-Hert-taart.

De actie ‘Energie besparen snel verdiend’ is met het 1500ste advies halverwege het aantal adviezen dat de gemeente weggeeft. De energieactie is een project voor huishoudens met een laag inkomen. Na deze vrijdag hebben 1.500 deelnemers aan de actie een energieadviseur op bezoek gehad en een box met energiebesparende artikelen zoals een waterbespaarder, spaarlampen en radiatorfolie gekregen. Met het advies en de producten in de energiebox kunnen huishoudens hun energierekening tot 150 euro per jaar omlaag brengen. Dit is zo’n acht procent energiebesparing en hiermee gaat zo’n 600 ton CO2 minder de lucht in, het gas en electraverbruik van 120 huishoudens.

De gemeente heeft in diverse wijken mensen opgeroepen mee te doen met de actie. Deze maanden is de actie onder andere in het Willemskwartier en Hatert. Tandem, huismeesters van Talis, Portaal en Woongenoot, Openwijkscholen en wijkposten helpen mee de actie onder de aandacht van de bewoners te brengen.  Ook nodigen steeds meer bestaande groepen in wijkcentra een adviseur uit om een groepsinstructie te geven.

Deelname aan de actie

Alle Nijmegenaren met een laag inkomen (tot 120 procent van bijstandsniveau) mogen meedoen. Er zijn nog zo’n 1000 adviezen te vergeven. Bij het loket Zorg & Inkomen in de Stadswinkel zijn folders te krijgen met een antwoordkaart. Rechtstreeks aanmelden kan bij Collusie 0800-651 2114 (ma-do van 10 tot 14 uur). Meer informatie staat op de website over de Nijmeegse klimaatcampagne: www.onsgroenehert.nl. De gemeente Nijmegen wil jaarlijks drie procent energie besparen en CO2 uitstoot voorkomen.