Blog: Kopenhagen-express gearriveerd

klimaat_protest_ni_1313345hGisteren een prima dag achter de rug. De hele dag stond in het teken van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ’s Middags kwam de kopenhagen-express aan in Nijmegen. Daar vormden we met tientallen deelnemers een grote menselijke -80%. Dat is de Co2-reductie die we in 2050 moeten halen willen we de klimaatverandering binnen 2 graden houden. In Utrecht vond een grote manifestatie plaats: ‘Beat the heat now’. En om negen uur vertrok de trein uiteindelijk naar Kopenhagen.

Dat was een memorabele treinreis. Tout milieu Nederland was aanwezig: minister Cramer, Diederik Samson, Kees Vendrik, Wijnand Duyvendak, Marijke Vos, Mirjam de Rijk, mensen van NGO’s en tientallen wetenschappers en journalisten. We werden zelfs getrakteerd op een optreden van Boris.kopenhagen

Iedereen is bij vlagen pessimistisch én optimistisch. De VN-top mág niet mislukken. Een verdrag als Kyoto gaat tien of vijftien jaar mee. En die tijd is ook nodig om tot forse Co2-reducties te komen. Dus als het nu niet lukt gaat het wellicht helemaal niet meer lukken. De wereldgemeenschap heeft in het verleden laten zien dat ze wel degelijk mondiale milieuproblemen op kan lossen. Denk aan zure regen; hebben we opgelost. Denk aan het gat in de ozonlaag; is opgelost. Klimaatverandering is weliswaar ingrijpender, maar toch moeten we in staat zijn gezamenlijk dit probleem getackeld te krijgen. Dus wereldleiders: doe je best!