Blog: Nijmegen nu genomineerd als beste zonne-energiegemeente van Nederland

heerhugowaardNa de nominaties voor beste fietsstad en meest duurzame stad van Nederland is Nijmegen vandaag genomineerd voor de titel beste zonne-energiestad van ons land. Holland Solar maakte de genomineerde gemeenten bekend: Heerhugowaard, Amersfoort, en Nijmegen. Grote kans dat Heerhugowaard wint omdat daar hele woonwijken vol liggen met zonnepanelen.  Maar het is toch een leuke opsteker voor onze inzet op zonnekracht.

Uit het persbericht van Holland Solar:

Utrecht, 22 september 2009- Vandaag maakte Holland Solar bekend dat Nijmegen genomineerd is voor de titel ‘Beste zonne-energiegemeente van Nederland’. Nijmegen timmert aan de weg met zonne-energie en organiseerde o.a. vorig jaar als enige gemeente ook een activiteit tijdens de SolarDays, een bewustwording en promotie campagne over zonne-energie in mei waarvan Holland Solar de coördinator is. Nijmegen stuurde hun project ‘Nijmegen koester de zon’ in en de jury beoordeelde dat Nijmegen tot de beste drie gemeenten in Nederland behoort omdat Nijmegen bijzonder opviel door de voorbeeldfunctie naar de burgers door zonne-energie toe te passen op de eigen gebouwen en informatievoorziening naar de burgers.

De jury, bestaande uit Bert Brouwer, zelfstandig adviseur op het gebied van zonne-energie en een van de eerste bestuurders van Holland Solar en de heer Lex Bosselaar, coördinator van het Nationaal Expertisecentrum Warmte met een jarenlange ervaring met zonne-energie bij SenterNovem ter ondersteuning van nationale en internationale ontwikkelingen beoordeelden de inzendingen aan de hand van onderstaande wedstrijdcriteria.

* Gemeente heeft gebouwen (b.v. zwembad, sportzaal) waar zonne-energie wordt toegepast.
* Gemeente verstrekt informatie (b.v. brochure, website e.a.) aan haar inwoners.
* Gemeente heeft een duidelijk aanspreekpunt voor mensen die meer over zonne-energie willen weten.
* Gemeente heeft zonne-energie in nieuwbouwprojecten en/of renovatieprojecten.
* Gemeente heeft eigen aanvullende subsidieregeling.

Alle Nederlandse gemeenten konden vanaf april deelnemen door de inspanningen in hun gemeente op zonne-energiegebied kenbaar te maken aan de jury. Holland Solar schreef de wedstrijd uit in het kader van haar 25 jarig bestaan en beoogt met deze wedstrijd zonne-energie verder onder de aandacht te brengen bij gemeenten. De andere genomineerden zijn de gemeente Heerhugowaard, en gemeente Amersfoort.

De winnaar wordt tijdens het congres ‘‘Zonne-energie in Nederland verleden – heden – toekomst’ bekend gemaakt. Dit congres vindt plaats op 5 oktober in De Reehorst te Ede.

De zonne-energie branche vindt ‘een duurzame toekomst zonder zonne-energie ondenkbaar’ en geeft tijdens dit congres haar visie en de handvaten voor de weg naar de realisatie daarvan. Sprekers tijdens dit congres zijn o.a. de heer Jan Terlouw, voorzitter van het Platform Energietransitie Gebouwde Omgeving, de heer Wim Sinke, onderzoeker bij Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), de heer Teun Bokhoven, voorzitter van de Duurzame Energie Koepel en de heer John Blankendaal, Programmamanager High Tech systems, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij N.V. (BOM). Voor het volledige programma zie www.zonne-energieinnederland.nl en www.solardays.nl . Kaarten voor dit congres zijn nog verkrijgbaar.

Holland Solar is de branchevereniging voor zonne-energie. De vereniging telt rond de 65 leden van leveranciers tot producenten, adviesbureaus en onderzoeksinstanties en hiermee vertegenwoordigt Holland Solar de Nederlandse zonne-energie branche.

De tekst van onze nominatie:

Nijmegen koestert de zon…en alle andere vormen van duurzame energie. Burgemeester De Graaf zei het onlangs nog in zijn nieuwjaarsspeech: “Duurzaamheid is een noodzaak. We willen met Nijmegen koploper zijn op het gebied van klimaattechnologie”. De afgelopen jaren heeft Nijmegen het bevorderen van zonne-energie als speerpunt. Dit past in het streven van de gemeente om 3% minder energie te verbruiken per jaar. In 2007 startten we met extra promotie van zonne-energie met een goedbezocht zonnesymposium en de installatie van het Zonnekrachtteam. In dit team zitten onder andere Ad Lansink en John Schermer, de onderzoeker die met zijn team van de Nijmeegse (!) Radbouduniversiteit het wereldrecord voor de opbrengst van een zonnecel op zijn naam heeft staan. Via meerdere informatiebijeenkomsten en informatie in diverse media stimuleren we het gebruik van de SDE-subsidie. Dit leidde ertoe dat 315 Nijmegenaren subsidie hebben aangevraagd. Dat is veel, want op basis van het totaal aantal aanvragen (8000) waren er 80 aanvragen uit Nijmegen te verwachten. De gemeente Nijmegen geeft ook het goede voorbeeld: we leggen zonnepanelen op de gemeentegebouwen en wijkgebouwen. In 2008 gaven we bij een wedstrijd voor scholen, tien scholen zonnepanelen cadeau en we zorgen voor milieu-educatie. Samen met de woningbouwcorporaties onderzoeken we verder de mogelijkheden voor zonne-energie bij bestaande bouw, met name in de prachtwijk Hatert. De eerste 40 panelen van het Startproject Hatert Zonnekrachtwijk liggen er en zijn op 23 maart door minister Van der Laan onthuld. En verder: in de binnenstad rijdt de zonnetrein om mensen te verleiden de auto buiten het stadscentrum te parkeren, we werken aan een mooi zonnekunstwerk en ook bij de bushalte bij het station komt volgende maand een blikvanger: In het dak zitten de zonnecellen verwerkt.
Kortom: Nijmegen zoekt de zonzij !
Voor meer informatie zie onze klimaatcampagne op Ons Groene Hert