Eerste aardgasbus in Nijmegen

breng-busOp 4 december reed de eerste aardgasbus van Breng door de straten van Nijmegen. Vanaf het nieuwe jaar rijden 75 bussen in en rondom Nijmegen op aardgas.  Het rijden op aardgas betekent een forse vooruitgang voor het leefklimaat in Nijmegen. Vooral de bewoners en gebruikers van straten waar veel busvervoer plaatsvindt, hebben direct profijt: zij ademen veel minder stikstof (NOx) en fijnstof (PM10) in.

In de nieuwe concessie voor het busvervoer in de Stadsregio Arnhem Nijmegen zijn strenge regels opgenomen voor de uitstoot van bussen. De gemeente Nijmegen en de Stadsregio Arnhem Nijmegen hebben ingezet op aardgasbussen in Nijmegen. Dit is op dit moment de meest milieuvriendelijke manier van vervoer voor grootschalig gebruik. Op korte termijn, mogelijk al in 2010, zullen de bussen op biogas gaan rijden. Afhankelijk van het soort biogas rijden de bussen dan bijna CO2-neutraal. De bussen hoeven hiervoor niet aangepast te worden.

In vergelijking met de oude dieselbussen stoten de bussen op aardgas zo’n 60 procent minder stikstof uit en zo’n 90 procent minder fijnstof. Door de betere luchtkwaliteit levert dit een veel schonere omgeving op. Met deze schone bussen is de binnenstad waarschijnlijk geen knelpunt meer als het gaat om de luchtkwaliteit. Ook rijden de bussen een stuk stiller en trillen ze minder.

Wethouder Jan van der Meer van de gemeente Nijmegen en portefeuillehouder Jan Walraven van de stadsregio maakten vrijdag 4 december de eerste rit in een nieuwe aardgasbus. Ze tankten de eerste bus van Mercedes af bij het nieuwe aardgasvulpunt van CNG Net, een van de grootste van het land.

Meer informatie over Breng: www.breng.nl

Meer informatie over milieu en klimaat: www.onsgroenehert.nl