Extra ronde Nijmeegse zonnesubsidie

zonnepaneel_313661bNijmegen stelt voor 2011 voor de tweede maal €100.000,00 subsidie beschikbaar voor zonnepanelen en –boilers. Het totaalbedrag van de eerste subsidietranche Zonnekracht van dit jaar is al overtekend. Per 1 juli 2011 opent de nieuwe ronde. Voor volgend jaar wordt een nieuwe constructie onderzocht, waarbij bedrijven en particulieren zonnepanelen onder gunstige voorwaarden kunnen leasen.

 Sinds 2010 stimuleert Nijmegen het plaatsen van zonnepanelen en -boilers met een aanschafsubsidie. De belangstelling voor deze subsidie is erg groot. De extra investering van €100.000 subsidie leidt tot een totale investering van ongeveer €400.000. Op deze manier wekken de investeerders 113.000 kWh aan duurzame energie per jaar op. Dat is ongeveer het totale elektriciteitsverbruik van 32 huishoudens. Zo komt er 50 ton minder CO2 per jaar in de lucht.

De subsidie per zonnepaneel zal iets lager zijn dan bij de eerdere subsidieronde. De subsidie wordt met een kwart verlaagd (naar €0,75 per Wp) omdat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar met zo’n 30 procent is gedaald. De subsidie voor zonneboilers wordt verhoogd van €200 naar €500 per boilersysteem. Reden daarvoor is dat het rijk het budget voor subsidie voor zonneboilers (€500 tot €900 per systeem) niet heeft voorgezet.

Wanneer de gemeenteraad met het voorstel akkoord gaat, start de extra subsidieronde op 1 juli 2011. Belangstellenden kunnen hulp krijgen bij het invullen van de subsidieaanvraag bij duurzaam punt ‘Het Groene Hert’ aan de Burchtstraat.

Met de lokale subsidieregeling Zonnekracht hebben eigenaren hun panelen en boilers zo’n drie à vier jaar eerder terugverdiend. Aangezien zonnepanelen zo’n 25 jaar meegaan, is de investering in goedkope stroom voor de toekomst op deze manier zeer haalbaar.

De subsidieregeling was voor het bedrijf Solesta, dat zonneboilers en -collectoren levert, reden zich in Nijmegen te vestigen. Het stadsbestuur hoopt dat meerdere bedrijven dat voorbeeld volgen en daarmee koploper te worden op gebied van zonnekracht.

De gemeente Nijmegen helpt Nijmegenaren bij het nemen van duurzame maatregelen. Eerder stelde de gemeente al een subsidieregeling in voor groene daken en voor financiering is de goedkope duurzaamheidlening ingesteld. Woningeigenaren die duurzame maatregelen nemen kunnen hiervoor een lening afsluiten met rente die drie procent lager is dan de gangbare rente. Ook kunnen Nijmegenaren bij de gemeente terecht voor een subsidie voor woningisolatie. Voor meer informatie over deze regelingen: www.hetgroenehert.nl