Gemeente helpt Nijmeegse taxibedrijven bij omschakeling op aardgas

taxiIn Nijmegen en omgeving rijden meer dan 200 taxi’s die regelmatig de binnenstad aandoen. Op dit moment rijden ze op diesel of benzine. Voor het leefklimaat in de binnenstad zou het een goede zaak zijn als de wagens omschakelen op aardgas. De gemeente organiseerde op 24 juni een bijeenkomst voor alle taxibedrijven om de voor- en nadelen van rijden op aardgas te bespreken. De gemeente is bereid garantie te geven op het onderhoud.

De gemeente streeft er naar om het klimaat in de binnenstad te verbeteren. Bij rijden op aardgas stoten auto’s minder CO2 uit en veel minder fijnstof en NOx. In vergelijking met een gewone dieselauto produceren auto’s op aardgas tien procent minder CO2 en 96 procent minder fijnstof en 95 procent minder NOx. Vandaar dat de gemeente zoveel mogelijk voertuigen op aardgas, en later op biogas of andere duurzame brandstoffen, wil laten rijden.

Belangrijke stappen zijn al genomen. Vanaf 13 december rijden alle  bussen in de Nijmeegse binnenstad en de Waalsprinter op aardgas. Ook de wagens van de gemeente worden vervangen door aardgasexemplaren. Daarnaast komt er ook een proef met voordelige parkeertarieven voor weinig milieubelastende auto’s, zoals die op aardgas.

De taxibedrijven kunnen bij de Nijmeegse initiatieven op vrijwillige basis aansluiten. De gemeente stimuleert de bedrijven met een garantie op het onderhoud voor drie jaar. Verder wil GroenLinks-wethouder Jan van der Meer komen met maatregelen om o.a. aardgastaxi’s voorrang te geven bij taxistandplaatsen. Ook ziet hij graag dat de taxi-bedrijven overgaan op een uniforme Nijmeegse taxi; aardgastaxi’s met dezelfde uitstraling en kleur.