Uw urine, boordevol fosfaat en stikstof, is goud waard. Het Nijmeegse festival Dag van het Levenslied – in mei – wordt het eerste landelijke evenement waar grootschalig de urine van vele duizenden bezoekers zal worden verzameld. De plas wordt gebruikt voor de kunstmestindustrie.
Het Zutphense bedrijf Sa NiPhos wil samen met enkele grote festivalorganisaties de urine van bezoekers in tanks gaan opvangen. Het bedrijf kan de plas hergebruiken. Uit de urine wordt onder meer fosfaat en stikstof teruggewonnen om er kunstmest van te maken. Nog dit jaar start een proef met de grootschalige ‘winning’ van urine. Het Nijmeegse festival Dag van het Levenslied, traditioneel op moederdag in mei en goed voor vijftienduizend bezoekers, is hiervoor als eerste festival uitgekozen.
Twee maanden later zal ook de urine van de bezoekers van de Vierdaagsefeesten in Nijmegen zoveel mogelijk ingezameld worden. Bij beide acties zijn ook de gemeente Nijmegen en waterschap Rivierenland betrokken. De Dag van het Levenslied en de Vierdaagsefeesten werken al jaren aan een meer duurzaam festival. Urine-inzameling past hierbij, zegt directeur Teddy Vrijmoet van de Vierdaagsefeesten. Ze denkt dat zelfs het wildplassen tijdens de feesten zo aan banden kan worden gelegd. „ Je kan je plas straks aan een goed doel doneren.” Voor de proef in Nijmegen heeft SaNiPhos, samen met de festivalorganisaties, de gemeenten en het waterschap een subsidieverzoek ingediend bij het rijk.
Met name om goed lering te kunnen trekken uit de proef. „Wat is de beste manier van inzamelen? Hoe kun je het goed opslaan en afvoeren? Hoe pak je de urinegeur aan bij opslag en inzamelen? Hoe communiceren we met de bezoekers? Op al die vragen willen we deze zomer een antwoord krijgen”, zegt Martin Wilschut van SaNiPhos.
Als de Nijmeegse pilot slaagt, verwacht Wilschut dat snel afspraken gemaakt gaan worden met de Zwarte Cross in de Achterhoek, Parkpop in Den Haag en Zomercarnaval in Rotterdam. Ook lopen studies om in nieuwbouwwijken de urine van de bewoners apart in te zamelen. Onder meer in Almere en Sneek wordt hierover nagedacht. Mogelijk start verder een proef op HogeschoolWindesheim. Van vierduizend studenten wordt dan urine ingenomen.
De geconcentreerde inzameling heeft grote voordelen voor het milieu. Ook kan bespaard worden op de zuivering. Dagelijks spoelen Nederlanders per persoon bijna 1,5 liter urine door het toilet. Doorspoelen vergt meer dan 40 liter drinkwater. Achteraf volgt dan ook nog eens een kostbare schoonmaakoperatie in een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Rioolbuizen slijten ook minder snel als de bijtende urine anders opgevangen kan worden.
Bron: De Gelderlander