Invaren Nijmeegse Stadsbrug succesvol verlopen

Invaren De Oversteek2De skyline van Nijmegen ziet er sinds vandaag anders uit. Sneller dan verwacht, aan het begin van de middag lag de 285 meter lange hoofdoverspanning al op z’n plek. Het laten zakken van de stalen hoofdoverspanning op de beide rivierpijlers ging daarna centimeter voor centimeter en duurde nog ongeveer vier uur. Naar verwachting varen de eerste schepen tegen 17.30 uur onder de nieuwe brug door.


In totaal kwamen er zo’n 10.000 mensen op het spektakel af. Op het hoogte punt stonden er op de noordoever ca. 5.000 belangstellenden. Hier was een kijklocatie ingericht voor het publiek met een groot beeldscherm waarop de werkzaamheden goed zijn te zien waren.

Vanochtend om 7.00 uur startte de mega-operatie en werd de Waal gestremd. Daarna werd de brug op twee pontons ter grootte van een voetbalveld op z’n plek getrokken met behulp van stalen kabels, die in en rondom de waal . Die kabels zaten vast aan ankerpalen in en rondom de Waal. De Oversteek is de op een na langste hoofdoverspanning van Nederland en de grootste boogbrug van Europa met een enkelvoudige boog.

3 BoogbruggenDe komende dagen worden de plaatsing van de brug afgerond. Door de pontons waarop de brug rust langzaam te laten zakken wordt het gewicht steeds verder overgenomen door de pijlers. Daarna worden de hulptorens waar de brug op rustte gedemonteerd met behulp van 120 meter hoge kranen. Tot slot worden de pontons weggevaren. Vanwege deze werkzaamheden geldt de komende dagen nog een snelheidsbeperking op de Waal en kunnen schepen elkaar niet passeren; zij varen in één richting tegelijk onder de brug door. De Verkeerspost Nijmegen van Rijkswaterstaat en vaartuigen van Rijkswaterstaat begeleiden het scheepvaartverkeer.

De afbouw van de brug duurt nog tot november dit jaar.

De Oversteek moet gaan zorgen voor een betere bereikbaarheid van Nijmegen en een betere spreiding van het verkeer over de stad. Nu staan er bijna dagelijks files voor de enige verkeersbrug in Nijmegen, de monumentale Waalbrug, die dateert uit 1936. De nieuwe Nijmeegse brug moet samen met de nieuwe brug bij Ewijk, die op dit moment wordt gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat, bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de regio.

De brug is ontworpen door de Belgisch Luxemburgse architecten- en ingenieurscombinatie Ney-Poulissen en wordt gebouwd door de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen (BSN), een combinatie van BAM Civiel en Max Bögl Nederland. De naam ‘De Oversteek verwijst naar de heldhaftige oversteek van de geallieerden in september 1944, tijdens Operatie Market Garden en is een eerbetoon aan de bevrijders van Nijmegen.