Laat huurders niet in de kou staan

wm_mariken02Onder het motto ‘laat huurders niet in de kou staan’ heeft GroenLinks vandaag in 66 gemeenten actie gevoerd voor betere woningisolatie. In deze gemeenten werden standbeelden aangekleed. De standbeelden staan symbool voor alle huurders van de gemeenten die door ontbrekende of slechte isolatie in de kou staan. In Nijmegen werd Mariken van Nimwegen door de lijsttrekker van GroenLinks, Jan van der Meer, lekker warm ingepakt. Een betere isolatie spaart de huurder geld uit, is goed voor het milieu en levert ook nog eens groene banen op. Gemeentes kunnen hierover bindende afspraken maken met woningcorporaties. GroenLinks pleit er voor dat ieder jaar 10% van de huurwoningen goed geïsoleerd wordt.

In veel huurwoningen ontbreekt dubbel glas, een HR-ketel, goede dak-, vloer- en muurisolatie. ‘Een gemiddelde huurder betaalt per jaar ruim 1500 aan energiekosten. Met een goede isolatie kan dat bedrag met ruim 300 worden teruggebracht’, rekent Nijmeegse wethouder Jan van der Meer voor.

Groen Werkt
Isoleren is niet alleen positief voor de portemonnee van de huurder. Het isoleren van gebouwen zorgt voor een fors aantal nieuwe banen. ‘We hebben in Nijmegen uitgerekend dat als we 50.000 woningen energiezuiniger maaken we minstens 400 mensen tien jaar aan het werk kunnen krijgen. Dus het levert ook veel groene banen op’, aldus GroenLinks-wethouder Jan van der Meer. Daarnaast is isoleren ook een effectieve maatregel om energie te besparen, en daarmee het klimaatprobleem aan te pakken. Gemeenten kunnen in het klimaatbeleid een sterke rol spelen. Nu landelijk en internationaal klimaatmaatregelen moeizaam van de grond komen is dit extra belangrijk.

10% per jaar isoleren
GroenLinks wil dat de gemeenten met de woningcorporaties bindende afspraken maakt over een isolatieprogramma. Per jaar moet 10% van de woningvoorraad goed geïsoleerd worden, te beginnen bij de goedkoopste woningen.
GroenLinks pleit er bovendien in de Tweede Kamer voor dat het voor huurders mogelijk wordt om zelf woningisolatie bij een corporatie af te dwingen. Nu is dat nog niet mogelijk. Hierover heeft GroenLinks afgelopen vrijdag schriftelijke vragen gesteld aan het kabinet.